Andrej Babiš

Andrej Babiš Zdroj: ČTK

Proč se strany sjednotily v hlasování o „protibabišovském“ zákonu?

Čeští poslanci dnes odhlasovali nejdůležitější politický zákon sezóny – o střetu zájmům, v médiích nazývaném Lex Babiš. Proč zákon prošel?

Před čtrnácti dny politické strany od vládní ČSSD, KDU-ČSL, až po opoziční Starosty, TOP 09  a ODS shodly na tom, že Babišova tištěná média (LN, MF Dnes) tak výrazně straní jejich vlastníkovi, že se jednotně odmítly účastnit předvolební debaty na IDnes. Současně většina z těchto stran na centrální úrovni odmítla v těchto tiskovinách inzerovat. Taková jednota stran pravice i levice tady od minulých voleb nebyla. Co se stalo?

Jak v kuloárech přiznávají hlavní aktéři „protibabišovského bloku“ k tomuto kroku je dovedl způsob, jímž oba deníky (LN, MF Dnes) referovaly nejen o nedávné policejní reorganizaci, ale především jim vadil účelový způsob, jakým novináři z těchto médií psali o výsledcích práce poslanecké vyšetřovací komise k reorganizaci. V tu chvíli v hlavách opozice i koalice nastal zlom a lidé od premiéra Sobotky, po místopředsedu KDU-ČSL Bartoška se nebáli vystoupit proti manipulativním kampaním v médiích vlastněných Andrejem Babišem.

Populismus Babišova ANO

Je v tom kus paradoxu. Dvě tradiční strany (ČSSD, KDU-ČSL) vstoupily do vládní koalice s ANO s úmyslem „umazat“ Babišovo hnutí politickou mocí a otupit jeho protestní potenciál. Na vlastní kůži však zažívají, že z protestního hnutí se stala ještě více populistická formace, která ohrožuje jejich existenci. Deset minut po dvanácté proto přichází se zákonem o střetu zájmů, který chce „mediálně-politicko-průmyslový komplex“ zvaný Agrofert pokud možno eliminovat a vtlačit do přijatelných mezí parlamentní demokracie.

Nejkonfliktnějšími body zákona byly pozměňovací návrhy poslance Plíška (TOP 09), že člen vlády se nesmí ucházet o veřejné peníze, nenárokové dotace a investiční pobídky. Podle všeho tento paragraf projde, což Andreje Babiše donutí převést svou firmu na jinou entitu. Poslanec Chvojka (ČSSD) zase uspěl s pozměňovacím návrhem, že člen vlády nemůže vlastnit média.

Naopak pravděpodobně neprošel jeho paragraf, že ministr nesmí mít větší podíl ve firmě než čtyřicet procent. Proti této formulaci se postavila ODS. Podle poslanců této strany šlo o narušení principu vlastnictví jako takového a toto ustanovení by zřejmě zrušil ústavní soud.

Ostatní antibabišovské strany mínění ODS vyšly vstříc. Nakonec pro hlasovalo 135 poslanců ze 183 přítomných, proti bylo 39 poslanců Babišova hnutí ANO. Sám ministr financí se rozpravy, ani třetího čtení zákona nezúčastnil.