Ilustrační snímek

Ilustrační snímek Zdroj: Profimedia.cz

Válka Švejků: NATO (včetně Česka) vyzbrojuje Kurdy, Turecko (člen NATO) na ně útočí

Důsledky válek na Blízkém východě nejenže přímo ohrožují Evropu (migrace, terorismus, islamismus), ale často připomínají absurdní válku Švejků. V posledních dnech to vidíme v Sýrii a nepřímo je do toho zatažena i Česká republika.

Státy Severoatlantické aliance vyzbrojují již nějakou dobu kurdské jednotky na severu Iráku. Také Česko posílá zbraně a munici. U koho přesně tato výzbroj končí, na to v Evropě či Americe nikdo nezná přesnou odpověď. Zda jenom v Iráku, nebo také u některých Kurdů v Sýrii (což je pravděpodobné), nevíme. Co ale víme naprosto jistě, je fakt, že země NATO na Blízkém východě bojuje fakticky i samy proti sobě.

Spojenecké letectvo pravidelně pomáhá nálety především Kurdům v boji proti Islámskému státu. Rusové totiž v Sýrii primárně útočí na jiné povstalecké skupiny bojující proti režimu Bašára Asada. A Kurdům se jak v Sýrii, tak na severu Iráku podařilo na mnoha místech Islámský stát zatlačit a obsadili rozsáhlá území.

Jenže to nese velmi nelibě Turecko, které naopak považuje Kurdy na svém území (žije jich tam kolem 15 až 20 milionů) i za hranicemi za své největší nepřátele. Vytvoření nezávislého Kurdistánu je totiž něco, co každá turecká vláda ze všech sil odmítá.

Kurdové ovšem v chaotickém Iráku a nezvládatelné Sýrii enormně posílili a v podstatě zde už mají své nezávislé státy. Mají svoji armádu, policii, vybírají si daně, spravují školství, zdravotnictví, těží ropu a zemní plyn. A Turecko se domnívá, že je to předzvěst podobného vývoje na části jeho jihu a východu.

Proto v minulých dnech zaútočilo na severu Sýrie. Nejdříve tvrdilo, že je to kvůli Islámskému státu, který přitom byl a je mnoha věcmi stále zásobován právě z tureckého území. Pak Turci přiznali, že bojují i se syrskými Kurdy.

NATO tak na rozvráceném území bojuje proti sobě.

Američané bombardují pozice džihádistů v Sýrii a tím významně pomáhají Kurdům, kteří jsou nejúspěšnější a největší silou v boji proti Islámskému státu. Dokonce na severu Sýrie operují i malé americké speciální jednotky. Pomáhají logisticky při válečných akcích Kurdům. A na ty samé Kurdy útočí jiný člen Aliance – Turecko.

Už jenom zbývá, aby se začaly jednotlivé země NATO napadat mezi sebou. Což ale z minulosti také známe. Jistě, bylo v tom také zapletené Turecko. Tehdy s Řeckem.

Z toho všeho musí mít ohromnou radost Vladimir Putin.