Sociální demokraté by uvítali spíše snížení daně z přidané hodnoty (DPH) u základních potravin než u čepovaného piva, uvedl premiér Bohuslav Sobotka.

Sociální demokraté by uvítali spíše snížení daně z přidané hodnoty (DPH) u základních potravin než u čepovaného piva, uvedl premiér Bohuslav Sobotka. Zdroj: ČTK

Slibem snížení daní nikoho nezarmoutíš. Z jeho nesplnění se pak přece nějak vylžeš

Sociální demokraté by uvítali spíše snížení daně z přidané hodnoty (DPH) u základních potravin než u čepovaného piva. Prohlásil to premiér Bohuslav Sobotka v reakci na záměr Andreje Babiše opět navrhnout snížení DPH na točené pivo, tentokrát z 21 na 15 procent.

ČSSD by podle Sobotky spíš chtěla, aby se snížila z 15 na 10 procent DPH u chleba, masa a dalších základních potravin, „kde si to stát může z rozpočtového hlediska bez problémů dovolit.“  Sociální demokraté podle svého předsedy dokonce chtějí prosazovat snížení DPH na deset procent u všech potravin. V tomto volebním období „se to ale už nedá“ stihnout a ČSSD to chce prosazovat ve svém programu pro příští parlamentní volby.

Takže si všichni dobře pamatujte, že pokud vyhraje ČSSD příští volby nebo bude ve vládě, prosadí snížení DPH a zlevní potraviny. Je teď dost zábavné před volbami od jednotlivých stran poslouchat ty závody ve žvanění a slibech, jak půjdou po dalších volbách daně dolů a jak vše zlevní. Pravdou přitom je, že po volbách nezlevní vůbec nic, protože i kdyby k onomu snížení daní došlo, obchodníci se vždy na něco vymluví, proč ono daňové snížení nemohou promítnout do konečných cen. Stačí si jen vzpomenout, jak se změnily ceny léků, knih či kojenecké výživy, když u nich došlo ke snížení DPH z 15 na 10 procent. Pamatujete? Žádné zlevnění, spíš mnohdy šly ceny ještě vzhůru. A vzpomenete si, jak před lety pochodila ČSSD v Bruselu se svým záměrem snížit DPH u dětských plen? A jaký to byl volební trhák…

Ale nyní je znovu před volbami, hlavy stranických programových ideologů jsou prázdné a to se pak těžko hledá nějaká pecka. Proto osvědčení harcovníci sáhnou po starých dobrých jistotách, na které masy či prostší jednici uslyší. Levnější kus žvance, levnější pivo a levnější všechno. Zařídíme, prosadíme, schválíme. Hlavně nám to naházejte a o nic víc se nestarejte. Že k tomu po volbách nedojde, už je vina někoho jiného. Koaličního partnera, zlého Bruselu anebo prostě proto, že v rozpočtu je méně peněz, než se čekalo.

Stačí si také vzpomenout, jak v rámci stabilizace rozpočtu TOP 09 a ODS zvedly některé daně. To bylo povyku ze strany ČSSD. Od té doby uplynulo spoustu vody, strana je ve vládě a ke snížení respektive vrácení sazeb na předchozí úroveň se nějak neměla. Teď spíš potřebuje ukázat, jak se stará o horníky z OKD nebo Mostecka a že na jejich odchodné použije peníze z DPH třeba právě z masa, mléka nebo chleba, o tom nyní raději nemluví.