Roman Strejček, předseda představenstva OSA

Roman Strejček, předseda představenstva OSA Zdroj: Petr Topič / Mafra / Profimedia

Zlepšovák pro OSA: Zaveďte daň z uší a neplatičům je postupně odřezávejte!

Po sledování televizní debaty o chystaném poplatku OSA za chytré telefony jsem našel řešení, které by mohlo spor utlumit, a zjevně oprávněné nároky Ochranného svazu autorského uspokojit. Lépe než zdaňovat datová úložiště je lepší zdanit rovnou receptory!

Hudba, zájmy jejíchž tvůrců OSA hájí, se obvykle poslouchá ušima. To berme jako základní předpoklad diskuse o zavedení poplatků OSA a dalším ochranným svazům za datové úložiště na smartfounech. Pan Roman Strejček, předseda představenstva OSA, byl v událostech, komentářích přesvědčivý a vysvětlil, že když ten poplatek mají všechny státy okolo, my ho máme mít taky. A že třeba v Maďarsku jsou třeba za reprodukovanou hudbu poplatky ochranným svazům šestkrát či sedmkrát vyšší než u nás.

Pan Strejček mne přesvědčil zvláště poté, co zaznělo, že letos OSA vybrala skoro miliardu pro umělce. A to je takový pakatel, že je jasně třeba jej navýšit. Snaha o zpoplatnění mobilů ale rozhodně není optimální cestou. Mobily jsou - vedle paměťových karet a podobně - datovým úložištěm, které uživatel nemusí, ale může používat ke skladování hudby. Proč ale zpoplatňovat úložiště? Není přece mnohem jednodušší zpoplatnit receptory, uši, kterými občan sice nemusí, ale může poslouchat nějakou hudbu, a měl by za to přes ochranné svazy samozřejmě zaplatit?

Z poplatku by samozřejmě nebyli osvobozeni hluší občané. Jednak existují naslouchátka, za druhé - uši mají, a to, že je nevyužívají k poslouchání, protože jsou neslyšící, nemusí OSA vůbec zajímat. Jinak by na tom byli občané bezuší. Ti by samozřejmě při absenci jednoho ucha měli poplatky poloviční, v případě absence obou uší pak nulové.

A trestem za nezaplacení daně z uší by při prvním prohřešku byla amputace jednoho, při druhém nezaplacení pak amputace druhého ucha. Tím by sice - než by se odušili rebelové - v prvních dvou letech trochu poklesl počet majitelů uší, lze však předpokládat, že až by si systém „sednul“, tak by si troufnul poplatky OSA neplatit jen málokdo. Takže navrhuji ochranným svazům - místo zpoplatnění mobilů zpoplatněte uši, občané jimi mohou poslouchat hudbu, zájmy jejíchž autorů chráníte!