Podle zprávy Světové zdravotnické organizace nebyl během letních olympijských her v Riu zaznamenán ani jeden případ nákazy virem zika.

Podle zprávy Světové zdravotnické organizace nebyl během letních olympijských her v Riu zaznamenán ani jeden případ nákazy virem zika. Zdroj: Pixabay.com

Rio proběhlo bez ziky. Udělat z komára velblouda se holt nepovede pokaždé

Takřka bez povšimnutí zůstala víkendová zpráva Světové zdravotnické organizace, podle které během letních olympijských her v Riu nebyl zaznamenán ani jeden případ nákazy virem zika. Přitom kvůli obavám z něj odřekla svou účast na hrách hned celá plejáda sportovců.

Skutečnost, že to takto dopadlo, je skvělá zpráva a doufejme, že se ani v následujících dnech či týdnech tato „nula případů“ nikterak nezmění. A však zcela nepochopitelné je, že o této zprávě takřka všichni mlčí. Přitom před hrami z toho byla hotová hysterie až se z toho řada sportovců – především golfistů a tenistů – tak trošku připokakala a zůstala doma. Jistě, obavy měli úplně všichni sportovci a nyní by bylo velice laciné nad tím silácké soudy, ale přece jen, u drtivé většiny nakonec zvítězila – i přes riziko - touha reprezentovat, zatímco ten zbytek zřejmě přemýšlel jen přes svoji pokladničku. Ale budiž, o peníze – jak známo – jde vždy až v první řadě.

Z celé záležitosti mám takový vtíravý dojem, jakoby některé instituce, média, ale třeba i farmaceutické společnosti mrzelo, že hry proběhly bez ziky. Asi by musely přiznat, že to všechno kolem byla nafouknutá bublina, která měla vylekat, ale i zvýšit odbyt léčiv nebo dalšího zainteresovaného zboží či služeb. Přitom to mohlo skončit úplně obráceně a to by pak byly palcové titulky všude. Proč se tedy nyní média neradují nad tím, že olympiáda proběhla jakž takž v pořádku a virus nikoho (tedy zatím) nezasáhl.

Ale nejásejme, virus zika nezmizel, jeho hrozbu je potřeba brát vážně. Ostatně i americký prezident Barack Obama před několika dny vyzval Kongres k navýšení peněz na boj proti této nákaze. Přesto odmítnutí řady sportovců startovat v Riu nad nimi činí škraloup. Během roku cestují po turnajích po celém světě a v Asii, Africe, ale i v jižní Americe se vyskytuje řada nemocí a přesto tam bez mrknutí oka jedou. Kromě nich do řady těchto destinací jezdí statisíce či miliony lidí na dovolenou. Před cestou se nechají naočkovat a dodržují nějaké elementární hygienické normy a vše je v pořádku.

Proto je potřeba se zastat Brazílie, že hry zorganizovala (neřešme nyní kvalitu sportovišť či zázemí) a tento mamutí sportovní svátek neskončil žádným velkým průšvihem. Bylo by proto velice férové, aby to této zemi daly příslušné instituce najevo a patřičně ji za to poděkovaly. Protože před hrami to vypadalo, jakoby měly konat v pekle.