Česko a terorismus? Cizinecká policie letos na jaře zadržela Syřany s podezřelými materiály

Česko a terorismus? Cizinecká policie letos na jaře zadržela Syřany s podezřelými materiály Zdroj: profimedia.cz

Wilders to řekl nahlas: Zakázat Korán! Ustojí to Evropa?

Naše euroatlantická civilizace je zásadně sekulární, a stejně zásadně zajišťuje náboženskou svobodu. Jedno náboženství - islám - však je v některých svých variantách civilizační hrozbou. A my si te´d budeme muset vybírat mezi základní svobodou víry a základní potřebou přežití. Jak to provedem?

Holandský protiimigrantsný politik Wilders je obecně chápán jako populista až extremista, ovšem nyní otevřel debatu, ke které se nevyhnutelně schyluje už dlouho. Ta debata je jednou z největších výzev dneška - a protože dnešní doba je absurdní, ta debata je absurdně podobná debatě o plavkách model burkini.

V předvolebním programovém prohlášení na Twitteru Geert Wilders včera napsal několik myšlenek, které na takto vysoké úrovni politiky ještě nezazněly. Chtěl by zakázat Korán, uzavřít muslimské školy a mešity a zakázat nošení tradičních šátků - hidžábů.

Už před pěti lety Wilders řekl, že islám je fašistický a Korán přirovnal k Mein Kampf. Obvinili ho ze štvaní proti muslimům, diskriminace a urážky, ale soud jej v plném rozsahu zprostil obžaloby. Ve svých výrocích tehdy politik totiž nenapadal muslimy, ale islám jako paradigma, učení, a to se v Holandsku smí. Jeho nynější programové prohlášení už neobsahuje nic, co by se dalo interpretovat jako urážky, ale konkrétní programové kroky. Kroky, po kterých je ve společnosti značná poptávka, které mnozí nejen v naší „zaostalé“ východní, ale i v té „vyspělejší“ západní Evropě považují už dlouho za žádoucí. Totiž začít nějak omezovat vliv a působení islámské ideologie v našem judeokřesťanském teritoriu.

Myšlenka „zakázat Korán“ je poměrně skandální - je to svatá kniha pro víc než jeden a půl miliardy lidí, základ druhého nejčetnějšího náboženství na světě, a v sekulární Evropě založené na náboženské svobodě by to znamenalo naprosté popření základních evropských hodnot. Na druhou stranu - zakázat některé výklady Koránu, třeba ten který vyznává Islámský stát, salafíju, je povinností našich úřadů ve jménu naší bezpečnosti. A zavírání mešit? Škandál! Ale z mnoha těch mešit, které jsou v západní Evropě, právě ten militantní, džihádistický islám kážou radikální duchovní a radikalizují celou mladou genereci západoevropských muslimů! Evropa se prostě ocitá na křižovatce, podobné té kolem aféry burkini. Nařizovat někomu, v čem se má koupat v moři, je zásadně neevropské a proti našim hodnotám. Koukat po útocích v Nice na francouzské pláže plné muslimek okázale oděvem manifestující stejnou víru, jakou měli vrazi útočící ve Francii, je neúnosné a nepřijatelné pro naše city. Jak z toho? A s nutným zákazem salafíje, ale se stejně naléhavě platným požadavkem udržení náboženské svobody je to úplně to samé.

Pochybuji, že se z toho dá nějak vybruslit se ctí. To dilema jsme nevyvolali my, ale přišedší, a naše kultura už prostě není připravená na střet s kulturou militantního náboženství. Z toho jsme již několik set let venku, a přestali jsme s něčím takovým počítat. Takže neumíme reagovat. Nevím, jak to celé dopadne - ale jsem si naprosto jist, že více a více lidí v celé Evropě bude chtít přesně to, co navrhuje Wilders.