Republikánský kandidát na prezidenta USA Donald Trump ohlásil "daňovou revoluci", jakou prý Amerika nepoznala od dob Ronalda Reagana.

Republikánský kandidát na prezidenta USA Donald Trump ohlásil "daňovou revoluci", jakou prý Amerika nepoznala od dob Ronalda Reagana. Zdroj: ČTK

Fašista, fanatička, kurva, lhář aneb Americké prezidentské volby

Jestli se vám nelíbí úroveň voleb v mladé české demokracii, nezoufejte, Amerika, vzorová demokracie, na tom letos není o moc líp. Dva hlavní kandidáti o prezidentské křeslo se netěší ani velké oblibě, ani velkému uznání. O to větší předvádějí divadlo.

Donald Trump: Kandidát republikánů je prý fašista. Nejde o nadávku. Společnými rysy Trumpa a Hitlera a vůbec Trumpův program a výroky s prvky fašismu srovnávají prestižní média i uznávaní autoři. Naposledy se deník New York Times ptal, zda je Trump fašista, kandidáta Libertariánské strany Garyho Johnsona. „Chodí to jako kachna, kváká to jako kachna…,“ odpověděl Johnson, jehož spolukandidát na viceprezidenta Bill Weld už dříve řekl, že Trumpovy útoky na imigranty připomínají Hitlerův postoj k Židům.

Hillary Clintonová: Donald Trump nedávno nazval svou hlavní konkurentku fanatičkou, jež „barevné lidi vidí jenom jako hlasy, a ne jako lidské bytosti hodné lepší budoucnosti“. Jestli o fanatismu mluví správný člověk, je otázka. Pravda je, že Clintonová se rovněž topí v řadě kontroverzí a v mírném vedení ji drží nejspíš jen to, že Trump je kontroverzní o něco víc. Největší problém pro Clintonovou je zatím to, že jako ministryně zahraničí používala soukromý e-mail k oficiální komunikaci, což se nesmí. Věc se vyšetřuje a v souvislosti s tím už padla i žaloba. Podali ji rodiče obětí útoku na americký konzulát v libyjském Benghází z roku 2012. Podle nich oběti zemřely v důsledku nezodpovědného nakládání ministryně s e-mailem.

Bill a Melanie: Zatímco se řeší, zda je demokratická kandidátka odpovědná za smrt Američanů a zda republikánský kandidát je fašista, život jejich partnerů se probírá v poněkud jiném, méně politickém světle. Ale není to o nic lepší.

Případný první muž USA Bill Clinton je po celém světě známý jako sukničkář a prezident, jenž lhal pod přísahou (nebo alespoň neříkal úplnou pravdu) a čelil za to impeachmentu. V podobné oblasti má problém i Trumpova manželka Melania. Před časem do médií pronikly její nahé fotky a v současné době hrozí žalobou všem, kdo by šířili zprávu Daily Mailu, že před 20 lety údajně pracovala pro eskort.

Naše minulé prezidentské volby (opilec, spáč, želé atd.) se teď zdají docela normální.