Naopak místopředseda kabinetu Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL) dostal od vlády požehnání, aby pokračoval v práci na novém zákonu o vědě, jehož jedním z výsledků bude i nové ministerstvo vědy.

Naopak místopředseda kabinetu Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL) dostal od vlády požehnání, aby pokračoval v práci na novém zákonu o vědě, jehož jedním z výsledků bude i nové ministerstvo vědy. Zdroj: Wikimedia.org

V Česku je asi málo úřadů. Bělobrádek proto chce další ministerstvo

Doby, kdy se v České republice (snad trochu vážně) uvažovalo o redukci počtu ministerstev, jsou definitivně pryč. Naopak místopředseda kabinetu Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL) už dostal od vlády požehnání, aby pokračoval v práci na novém zákonu o vědě, jehož jedním z výsledků bude i nové ministerstvo vědy.

Pokud vše dopadne tak, jak si lidovecký šéf představuje, vznikne z toho další bezzubý úřednický moloch, v jehož útrobách bude z eráru živeno nemalé množství úřednických myšek, které budou jen produkovat lejstra, tabulky a razítka. Vznik úřadu bude něco stát, bude potřeba vyčarovat náměstky, šéfy sekcí a podobně, pro ně auta, kanceláře, počítače a tak dále. Ačkoliv Bělobrádek tvrdí, že do ministerstva převede lidi a agendu z jiných již existujících úřadů, jen blázen by předpokládal, že do důvodové zprávy napíše, že to přinese další náklady navíc. To už by ho Andrej Babiš hnal rychlým krokem před sebou. Ostatně ministerstvo vedené šéfem ANO se proti zákonu postavilo.

Bělobrádkův úřad si podle předkládací zprávy k zákonu slibuje od nové normy vytvoření podmínek pro zvýšení kvality a konkurenceschopnosti výzkumu, vývoje a inovací v Česku. O něčem podobném se tady mluví už téměř 15 let od dob, kdy seděl v tehdejší koaliční vládě s ČSSD a lidovci tehdejší šéf Unie svobody Petr Mareš, který měl ve vládě na starosti podobnou „kouřovou“ agendu. Její název zněl hezky, výsledky nebyly žádné. Za tu dobu se nezměnilo nic, na Česko se stále pohlíží jako na montovnu Německa. České firmy místo toho, aby investovaly do technologií, raději za pár korun a s nízkými mzdami vyrábějí díly a součástky do výrobků, které pak Němci s velkým ziskem prodají do světa.

Nové ministerstvo by nastavit podmínky pro efektivní využívání peněz vyčleněných na tuto oblast a zjednodušit administrativu. Vzhledem k tomu, že jsme v České republice, kde - jak známo - musí být na kdejakou maličkost deset papírů s patnácti razítky, berme toto konstatování s velkou rezervou. A spíš bych si tipnul, že po vzniku nového úřadu to bude přesně obráceně. Naopak zcela nepochopitelné je i zjištění, že nové ministerstvo by pod sebou nemělo problematiku vysokého školství. Přitom akademická sféra je pro výzkum a inovace jedním z hlavních pilířů.

Bělobrádek chce mít zákon hotov do konce roku. Vzhledem k výše uvedenému bychom měli spíš doufat, že kvůli volbám v letošním i příštím roce nakonec zákon nestihne připravit a projednat.  A též si přát, že po příštích sněmovních volbách nastane jiná mocenská koalice a v případě účasti lidovců ve vládě (což se při jejich magnetickým vlastnostem ke Strakově akademii nedá vyloučit nikdy) dostane Bělobrádek plnohodnotný ministerský post a na fantazírování o novém ministerstvu rychle pak už zapomene.