Bezpečnostní opatření na Pražském hradě

Bezpečnostní opatření na Pražském hradě Zdroj: Petr Topič / Mafra / Profimedia

Hrad uzavřenější než za Husáka? Schwarzenbergův faul na Zemana je trapný

Můj nejoblíbenější šlechtic v české politice podlehl svodu okamžiku a nepěkně si kopl do Miloše Zemana. Srovnal současné zabezpečení Pražského hradu s tím, jak to bylo za Husáka. Je to nefér. Kníže taktně přehlédl, že za Husáka v Evropě nezuřil džihád.

Nikdy jsem se netajil sympatiemi ke Karlu Schwarzenbergovi, takže mi svědomí nedovolí mlčet v momentě, kdy se veřejně dopustil drobné sviňárny. Mrzí mne to na něj a doufám, že šlo o přechodné klopýtnutí, a ne o změnu jeho politického stylu. Zachovat se totiž jako Zeman.

„Pražský hrad je uzavřenější než za Gustáva Husáka,“ řekl Schwarzenberg v úterý o zavedených bezpečnostních kontrolách na Pražském hradě. Pak dodal: „Vidím jako znepokojující, že se nám svoboda omezuje. Naše královské sídlo nám bylo odebráno a mění se v policejní sídlo.“

Je to nefér, podpásové a stejně hloupé, jako kdyby říkal: „Za Husáka bylo více svobody než dnes, protože jsme mohli beze strachu souložit bez prezervativu.“ Ano — za Husáka bylo možné nechávat do deseti večer Hrad otevřený a nešacovat návštěvníky (chodil jsem tam), stejně jako v té době bylo možné souložit bez gumy (dělal jsem to). Nebyl totiž ani islamistický terorismus, ani AIDS. Na jednom ani druhém zhoršení však nemá ani sebemenší vinu Miloš Zeman. A je nefér naznačovat, že za jeho éry jsme nuceni přijímat v důsledku úbytku svobody bezpečnostní opatření, jako prohlídky před vstupem na Hrad.

Svoboda v české společnosti je ohrožena, to je pravda — to ohrožení ovšem nepramení z ozbrojenců kontrolujících návštěvníky Hradu, ale z Babišova mocensko-průmyslově-mediálního komplexu. A ta drobná nesvoboda, již představují prohlídky na Hradě, nemá se Zemanem a těmi Zemanovými lidmi, kdo ji nařídili, nic společného. Za ty kontroly je zodpovědný Usáma bin Ládin, mulla Umar, arabské ropné velmoci sponzorující islamistický terorismus a extrémní výklady islámu a nekontrolovatelná migrační vlna, která se nahrnula do sousedního Německa.

V tištěném Reflexu naleznete o stavu na Hradě můj článek. Kousek prozradím už teď: Ty kontroly, jež tam nově probíhají, jsou přiměřené evropskému dění a symbolickému významu Pražského hradu. Momentálně je dělají trochu blbě, ale to se má v dohlednu zlepšit. Obviňovat za ně Miloše Zemana je však čistá zemanovina, podpásovka. Proto prosím Karla Schwarzenberga, aby se nadále, jak měl vždycky ve zvyku, choval jako kníže, a ne jako nějaký sprostý zeman.