Demokracie

Demokracie Zdroj: Ľubomír Kotrha

Kolaps civilizace právě probíhá

Debaty o tom, kdy přijde kolaps naší civilizace, se vedou mezi intelektuály tak vášnivě, až si nikdo nevšiml, že ten kolaps postmoderní civilizace již řadu let probíhá, trpí jím Česko, celá Evropa, a právě dorazil v podobě Donalda Trumpa i do USA.

Vážený pan profesor Miroslav Bárta, egyptolog, vážený pan doktor Václav Cílek, klimatolog, i autor knihy Kolaps Jared Diamond (uvedeno v abecedním pořadí) se shodují na tom, že po kolapsu systému dochází ke zjednodušení procesů. K výraznému zjednodušení. Podle této definice kolaps západní demokracie zažíváme právě teď, a to na domácí i celosvětové úrovni.

Začněme u nás: Zastupitelská demokracie je složitějším systémem než autokracie, či vnějškově demokratický, ale vnitřně prohnilý a zmanipulovaný systém oligarchie, který zažíváme v politice po posledních volbách. Huráhnutí ANO bez programu, ale s primitivní formulí „Prostě to zařídíme“ a charismatickým hulvátem v čele je nejsilnější stranou a daleko zastiňuje tak sofistikované subjekty, jako jsou standardní politické strany se svou složitou strukturou a komplikovanými programy. Ten samý vývoj můžeme pozorovat u prezidentského úřadu. Jsem dalek toho podezírat Miloše Zemana z nedostatku inteligence. Ale to, co k potěše jednodušších voličů hlásá, je řádově jednodušší výklad světa, než který nabízel nejen Václav Havel, ale i Václav Klaus.

Je to způsobeno selháním tradičních složitějších konceptů a subjektů, které nezabránily kleptokracii v naší politice. Nejde o český jev - to samé se ukazuje ve Francii, kde tuším třetinová podpora Marine Le Penové naznačuje prudký nárůst obliby jednoduššího - nacionalistického - myšlení před myšlením (dejme tomu) globalistickým.

Reakce na selhání evropských struktur v oblasti imigrace. A to samé nacházíme u našich jižních sousedů, kde se utěšeně schyluje k opakování druhého kola prezidentských voleb. Po sérii islamistických teroristických útoků letošního krvavého léta je více než pravděpodobné, že tentokrát vyhraje druhé kolo voleb Norbert Hofer, který nabízí jednoduchá, starší řešení typu izolacionismus a nacionalismus, nad zeleným, evropským a sofistikovaným Van der Bellenem. Jednodušší koncept vítězí nad sofistikovanější, protože ten sofistikovanější systém v průběhu narůstání vlastní složitosti ztratil dynamiku a přestal generovat sebezáchovné reakce v případě ohrožení. Tak, jako si stranické elity v ČR nedokázaly poradit se svými kmotříky, až kvůli tomu lidé jim na truc zvolili kmotra, tak si evropské struktury nedokázaly poradit s migrační vlnou, a lidé jim natruc zvolí nacionalistické proroky jednoduchých řešení.

Trend samozřejmě dorazil i do USA, kde proti pro mne velmi těžko přijatelné Hillary stojí něco takového, že jí samozřejmě držím všechny palce. Donald Trump je podle neověřených informací produkt genetického křížení DNA Miloše Zemana a Andreje Babiše, a jeho výklad světa je stejně vidlácký jako výklad obou jmenovaných gentlemanů. Opět - jednoduchost vítězí nad složitostí, protože v těch důležitých otázkách jistě mnohem sofistikovanější, ale také méně efektivní Obama nenaplnil očekávání. Když nedokázal zrušit Guantanámo, jak sliboval, lidé natruc zvolí někoho, kdo to Guantanámo rozšíří.

Zítřek patří jednoduchosti, protože složitější koncepty vidění světa poněkud ztratily na funkčnosti a vyplodily vedle práva žen na emancipaci i gender či vedle celních unijí i dotace do privilegovaných oborů. Při růstu složitosti systémů došlo k takovému navýšení komplikací jejich fungování, že zákonitě musí v politice opět přijít ne doba přemýšlivých intelektuálů, ale doba hulákajících vůdců. Jsem proto rád, že jsem starý, a rozhodně nehodlám přestat kouřit tabák, protože kouření cigaret prokazatelně výrazně zkracuje život. Na nějaké nové formy primitivních totalit totiž fakt nejsem zvědav. A ony přijdou...