Egyptský sportovec odmítl podat ruku Izraelci, který v zápase zvítězi. Pro gesto nepřátelství není žádná omluva

Egyptský sportovec odmítl podat ruku Izraelci, který v zápase zvítězi. Pro gesto nepřátelství není žádná omluva Zdroj: Twitter

Agresivní muslimy by měli poslat z olympiády domů

Zaznamenal jsem už druhou provokaci muslimů na olympiádě v Riu - a to přesto, že se o dění v místě vůbec nezajímá. Otevřené poplivání myšlenek olympiády sportujícími muslimy však dolehlo i do mého totálně nesportovního ucha.

Bejvávalo, že se v době konání olympijských her nesmělo válčit. Takové zvyky měli samozřejmě jenom barbarští Řekové, naše pokročilá technická civilizace válčí i během her a nedbá na předsudky. Momentálně však dochází i k jevu, který bychom neměli ve sportu tolerovat ani v naší epoše. Totiž k politizaci olympiády arabskými sportovci.

Saudská judistka Joud Fahmi opustila olympiádu, aby se vyhnula zápasu s izraelskou judistkou Gili Cohen. Informuje o tom s hrdostí palestinský server „The Palestinien Information Centre.“

Saudská olympijská delegace sice tvrdila, že Fahniová odstoupila kvůli zranění. Ale palestinský server nebere ohledy na nějakou politickou korektnost. „Všichni arabští a muslimští sportovci se rozhodli odstoupit ze zápasů proti izraelským sportovcům, protože Izrael je okupantská země," píšou Palestinci. „Rozhodnutí Fahmiové Arabi a Palestinci zvlášt přivítali,“ pokračuje server. Jsem rád, že krok saudské judistky Arabi přivítali, je hned jasněji. Nazvěme to plným jménem - Arabi uvítali zásadní porušení olympijských pravidel, zanesení politického konfliktu do sportu.

Jiný arabský sportovec, tentokrát egyptský džudista Islam El Shehaby, si zase odmítl po zápase, který prohrál, potřást rukou s Or Sassonem, izraelským džudistou, který Egypťana za jeden a půl minuty dostal na lopatky. I s fotografiemi o tom referuje třeba Daily Mail.

Opět - arabský muslimský sportovec nebyl schopen ani na olympiádě překonat svůj antisemitismus a zahnojil olympiádu politikou.

Proto myslím, že by ze zcela nepřijatelných incidentů měl Mezinárodní olympijský výbor vyvodit přísné důsledky. Každý arabský sportovec, který takto hrubě poruší olympijského ducha, by měl být okamžitě z her poslán domů do Arábie. A může si běhat o závod třeba v Mekce kolem Kaaby.