Premiér Bohuslav Sobotka aktivně komentuje dění na olympiádě v Riu, kolem kauzy Michala Haška však stále mlčí.

Premiér Bohuslav Sobotka aktivně komentuje dění na olympiádě v Riu, kolem kauzy Michala Haška však stále mlčí. Zdroj: ČTK

Premiér Sobotka o Haškovi raději mlčí. Jeho průšvih přitom může ČSSD přijít hodně draho

„Máme první zlatou! Velký úspěch pro ČR. Blahopřeji judistovi Lukášovi Krpálkovi ke zlatu na LOH.“ „Skvělý den pro český tenis na LOH Rio 2016. Gratuluji oběma ženským deblovým párům i jedničce Petře Kvitové.“ Ne, toto není přepis zpráv ze sportovních agentur, ale vybrané zápisy z twitterového účtu premiéra Bohuslava Sobotky. Podobných přípisů tam je mnohem víc a všechny se týkají olympiády, ale k průšvihu „brněnského barona Prášila“ Michala Haška se premiér stále raději nevyjádřil.

Bohuslav Sobotka se v posledních dnech vytratil z českých médií. Je to vcelku logické, má dovolenou a chce si užít klid s rodinou. Zřejmě velkou část svého volného věnuje sledování sportovních přenosů a fandění našim sportovcům. Ale kdo z Čechů nekouká, že? Pokud se našim sportovcům zadaří a udělají dobrý výsledek, zveřejní premiér na svém twitterovém účtu blahopřání. Je to krok sympatický, ačkoliv na druhou stranu se od čelního představitele státu tak nějak očekává.

Nejsem žádná vědma, ale považuji téměř za jistotu, že i na dovolené premiér sleduje veřejné dění a je v obraze. Ví tedy, co se děje v kauze „neexistující“ mluvčí, kterou si penězi s eráru vydržoval jihomoravský hejtman a jeho vnitrostranický rival Michal Hašek. Zajímavé je, že se k tomu Sobotka dosud nikterak nevyjádřil a nechává celou kauzu jakoby vyhnít. Jenže před vyslovením jasného názoru k ní se neschová.

Premiér Sobotka je natolik zběhlý a zkušený politik, aby velice dobře věděl, jak tato Haškova hrubice (kolikátá už?) škodí ČSSD před blížícími se volbami. Výmluvami na nepřátelská média nebo politické soupeře už tu kauzu nevyžehlí. Všichni v této zemi vědí, co je Hašek zač a po jeho účasti-neúčasti na „Lánském puči“ je potřeba jeho podobná vyjádření brát s velkou rezervou. Premiér je v docela svízelné situaci, Haška by nejraději zcela eliminoval, jenže na jižní Moravě potřebuje vyhrát volby a hledat někoho na poslední chvíli také není dobrý nápad. Napřímo se od něj distancovat také nemůže. Přitom podpořit jej taky není možné, protože by to byl souhlas s těmito praktikami. Zatraceně zapeklitá situace.

Jistě, je možné namítnout, že premiér má dovolenou a co dělá, může být každému ukradené. Jistě, to je pravda. Ale druhou pravdou je, že kdyby se nedejbože stalo v zemi něco vážného (a fakt nic nechci přivolávat), musel by svou dovolenou okamžitě přerušit a vrátit se do úřadu. Tohle sice není záležitost, která by ohrozila bezpečnost státu, a však zcela jistě ohrožuje situaci v ČSSD a její vyhlídky na podzimní volební výsledek. Sobotka má přitom v této záležitosti ukázat, zda je silný lídr strany anebo ten, který všechny problémy vysedí a počká, až se vyřeší. Ale pozor, tady už brzy může být pozdě a tato nečinnost se nakonec obrátí proti němu samotnému.