Pumové atentáty v Thajsku si vyžádaly život nejméně tří lidí

Pumové atentáty v Thajsku si vyžádaly život nejméně tří lidí Zdroj: ČTK

Pumové atentáty v Thajsku si vyžádaly život nejméně tří lidí
Pumové atentáty v Thajsku si vyžádaly život nejméně tří lidí
Pumové atentáty v Thajsku si vyžádaly život nejméně tří lidí
Pumové atentáty v Thajsku si vyžádaly život nejméně tří lidí
Pumové atentáty v Thajsku si vyžádaly život nejméně tří lidí
7
Fotogalerie

Už se lže i v Thajsku – místní atentátníci jsou také islamisté. A mají podporu z ciziny, ne že ne

V průběhu pouhých 24 hodin zaútočili koordinovaně v Thajsku na pěti turisticky významných místech atentátníci. Místní policie a vláda, aby uklidnily miliony turistů, kteří každý rok do země přijíždějí, okamžitě vyrukovala s tvrzením, že to nemá vůbec nic společného s mezinárodním terorismem. Pravda to ale není. Útoky nesou všechny známky „práce“ džihádistů z thajského jihu, kde v několika provinciích islamisté bojují proti centrální vládě.

Řeči o tom, že se nejedná o islamistické spiknutí, ale o „pouhý“ boj separatistů, je absurdní, protože realita je už 15 let zcela jiná. Někdejší povstání skutečně kdysi souviselo hlavně se snahou o sebeurčení muslimských Malajců, kteří žijí v několika provinciích na jihu Thajska. Vláda v Bangkoku se k nim celá desetiletí chovala přezíravě, což nezůstalo bez následků. Dnes ale z jihu Thajska slyšíme především radikální výzvy islamistů volajících po džihádu (svaté válce muslimů) a podpora z ciziny je nezpochybnitelná. Že poslední útoky na turistické cíle a policejní stanice nemají nic společného s mezinárodním islámským terorismem, jsou zcela zavádějící.

Thajci se k nim uchylují, protože v zemi vládne vojenská junta, která už dva roky tvrdí, jak se situace „zlepšuje“ a navíc by bylo ekonomicky naprosto sebevražedné potvrdit, že za atentáty stojí hlavně islamisté, ne separatisté. Islámský terorismus je dnes fenoménem, který skutečně dokáže vyhnat miliony turistů z různých zemí. V poslední době jsou toho důkazem Francie, Tunisko, Egypt či Turecko.

V minulosti thajští islamisté útočili většinou na policejní stanice a vojáky. V posledních deseti letech se ale většinou snaží vyvolat šok, chaos a anarchii. Má to velmi silné náboženské konotace. Zabíjejí často buddhistické mnichy (základní symbol Thajska a Thajců), vypalují jejich chrámy, stínají buddhistům hlavy, vyhánění z jižních provincií buddhistické učitele a lékaře. Děti posílají do madras, islámských škol. Většina povstalců přestala hovořit o odtržení území, ale propaguje salafismus, nejradikálnější formu islámu. Radikální muslimové dokonce začali popírat i tradiční hodnoty místních malajských muslimů, o části z nich dokonce tvrdí, že provádějí i „neislámské“ věci.

To vše je podporované a financované ze zahraničí. Zejména z Malajsie, ale i Saúdské Arábie a dalších bohatých ropných států kolem Perského zálivu.

Chlácholení thajské veřejnosti i ciziny o tom, že za atentáty nestojí islámský terorismus a že to nemá nic společného s jeho rozsáhlými sítěmi po celém světě, je proto lživé.

Podobně jako v jiných případech (Francie, Tunisko, Egypt, Turecko) ale nemá žádný smysl přestat jezdit do Thajska. Válka džihádistů je celosvětová a hlavním cílem islamistů je svět zneklidnit. O to samé se právě pokusili opět v Thajsku. Otázka zní přitom pořád stejně: Kdo další je na řadě?