Michal Hašek považuje celé dění okolo "neexistující mluvčí" za předvolební útok na ČSSD.

Michal Hašek považuje celé dění okolo "neexistující mluvčí" za předvolební útok na ČSSD. Zdroj: ČTK

ČSSD touží po volebním debaklu. Jinak by už Michala Haška dávno kopla do zadnice

Způsob, jakým se jihomoravský hejtman Michal Hašek postavil svému extempore s „neexistující mluvčí“ svědčí, že má skutečně hroší kůži a že raději stáhne s sebou do propadliště celou sociální demokracii, než aby chlapsky přiznal chybu a poroučel se od svého korýtka.

Ve své pondělní téměř one-man show nazývané stranická tisková konference Hašek hledal a označoval viníky všude kolem, jen ne u sebe. Dštil síru na jiné, místo aby si sypal popel na svoji hlavu. Jeho představení by se dalo shrnout do pár hesel: nic jsem neudělal, všichni jdou proti mně, lžou jiní, já jsem čistý.

Kdysi po volbách na podzim roku 2013 se Hašek také obdobně naparoval a v televizi bohorovně tvrdil, že na žádné schůzce u prezidenta Miloše Zemana v Lánech nebyl. Kde je tedy záruka, že si tento brněnský baron Prášil nestřihl další seriálovou epizodu? Jeho vzteklé reakce svědčí o tom, že na celé záležitosti něco bude a Hašek se teď jen „modlí“, aby se někde on sám nebo někdo z jeho okolo neprokecl, protože pak by vešla vniveč veškerá jeho zatloukačská snaha.

O tom, že na Jižní Moravě zdaleka není vše v pořádku, svědčí i ustrašenost dalších jihomoravských socialistických politiků. Raději tiše odkývají Haškovu verzi s onou existující či neexistující mluvčí, nekladou dotazy a přejí si, aby vše co nejrychleji vyšumělo. Řada z nich má na klidu zájem, jsou na kandidátkách a přejí si u svých koryt zůstat i po podzimních volbách. Anebo jsou si vědomi, že i na ně Hašek něco má, a kdyby s ním v tuto chvíli nedrželi basu, tak by to byl jejich konec. A řada z nich by se mimo politiku či krajské struktury živila jen obtížně. A to je zatraceně nepříjemná představa. Nejhorší však je to, že si neuvědomují či nechtějí uvědomit, že s Haškem v čele krajské kandidátky křivka ČSSD míří opačným směrem. Tedy pokud jsou voliči na jižní Moravě skutečně při smyslech a ještě neztratili soudnost.

Pro lídry ČSSD v Praze to je dost svízelná situace. Hašek je známá persona, a když byl po neúspěšném lánském puči uklizen na vejminek, zdálo se, že strana je sjednocena. ČSSD ve vládě dosáhla mnoha dílčích programových úspěchů a nyní místo toho, aby jich teď efektně využila před voliči, musí řešit tato nepříjemná témata. Jejich smetanu tak rychle olízne konkurenční ANO, které zároveň v Haškovi získalo velice snadný terč. V preferencích Babišovo hnutí vede a pokud se nic zásadního nestane, v řadě krajů ČSSD porazí.

Lze usuzovat, že krajské volby pro ČSSD nedopadnou nijak zářně. Bude potom zajímavé sledovat, až se uvnitř strany budou hledat viníci. Zda odstavení hejtmani budou chtít Sobotkovu hlavu anebo zda této „nevýhry“ Sobotka využije, aby se zbavil svých stranických oponentů. A jak známe Michala Haška, ten určitě zticha nebude a nelze vyloučit, že bude pro udržení moci schopen čehokoliv. Kardinální otázkou však bude, jak se zachová prezident Miloš Zeman. S ním za zády může Hašek dělat svaly. Je jen otázkou, zda se Zeman bude chtít zahazovat s lidmi, kteří prohráli. Bude to zatraceně dramatický podzim a o zvraty zcela jistě nebude nouze.