Martin Ignačák a Petr Sova před soudem

Martin Ignačák a Petr Sova před soudem Zdroj: ČTK

Je jedno, jestli útok anarchistů na vlak režíroval policejní agent

Práce policie se může někomu líbit více, někomu méně. Nasazení provokatérů je sice neetické, ale celosvětově rozšířené. V kontextu pražského procesu je ale úplně jedno, jestli útok skutečně iniciovali policejní provokatéři.

Tento týden proběhlo v Praze u soudu líčení s anarchisty, kteří se měli pokusit zaútočit na vlak. Neznám vyšetřovací spis, jen to, co zaznělo u soudu. Tedy i hlavní myšlenku obhajoby, kterou obžalovaní používají ke své obhajobě. Tou myšlenkou je skutečnost, že plánovaný útok na vlak vymysleli a zorganizovali policejní provokatéři, a že anarchisté byli vlastně k činu svedeni.

Dámy Radka Pavlovská, Alexandra Ščambová a Katarína Zezulová a pánové Petr Sova a Martin Ignačák zjevně nechápou pojem viny. Pojem lidské zodpovědnosti, spoluzodpovědnosti za běh světa, a sami sebe vidí jako loutky poslušné příkazům nějakých temných sil. Hlavní obžalovaný Sova soudu řekl, že ne od nich, ale od provokatérů vzešla veškerá iniciativa připravovaného útoku. Navrhli cíl útoku, nakoupili kanystry s benzinem a vše připravili. „Dodnes si myslím, že u nás není možné brát ani to, jak tvrdí obžaloba, že u nás vznikla ta prvotní myšlenka,“ uvedl Sova.

Pokud někdo neplatí daně, pálí načerno kořalku nebo si doveze z dovolené pět kartónů cigaret bez daně, je věcí příslušných úřadů, aby jej odhalily a potrestaly. Okolojsoucím občanům je do toho velmi málo. Pokud však někdo plánuje pohlavně zneužít dítě, nebo to už dokonce dělá, pokud někdo plánuje vraždu či někoho zavraždil, a pokud někdo chystá teroristický útok, je prvotní povinností nejen občanskou, ale především lidskou se něčemu takovému postavit a toto člověka okamžitě udat. Ne dělat, že nic nevidím, a vůbec ne mu v jeho zločinném záměru pomáhat.

Pokud se prokáže, že obvinění anarchisté skutečně pomáhali s přípravou útoku, skutečně nakupovali materiál na výrobu zápalných láhví a pomáhali je ukrýt u železniční trati, jak tvrdí obžaloba, zaslouží potrestat přesto, že - jak obžalovaní říkají - mozkem akce byli policejní provokatéři. Pomáhat s terorem není o nic omluvitelnější než teror iniciovat.