Ilustrační snímek

Ilustrační snímek Zdroj: reprofoto Facebook/Twitter

Trollové útočí: Internetem hýbe hoax o teroristickém útoku v Česku

Trollové jsou neúnavní a obdivuhodně rychle reagují na aktuální společenské problémy. V současnosti se podařilo rozjet šíření hoaxu, že nám někde bouchne nákupní centrum.

Hoax v plném zněí vypadá takto - cituji Facebook: „Včera vypravovala nějaká holka ze její máma děla v obchodním centru prodavačku a ze u ni byla nakupovat arabská rodina....prý Arabce vypadla peněženka a prodavačka ji chytla už někde na chodbě a vracela ji to....no a ta ji prý chtěla dat odměnu a prodavačka ji řekla ze nic nechce a ze je to tady takhle normální a Arabka ji pošeptala ať za tři dny nejde do prace ze ji to říká za odměnu jako tajemství.“

Hoax v podstatě říká: Všichni Arabi normálně věděj, že má být někde teroristickej útok, kdy tam bude, je to mezi nimi veřejným tajemstvím, a občas nějaká lidumilná islamistka zváště zasloužilého nemuslima varuje z vděčnosti za nějakou úsluhu. Pokud si situaci takto analyzujeme, snadno vidíme, že popsaná historka je hoax, nesmysl.



Nikdo z teroristů, kteří v posledních měsících uděřili v Evropě, nevykládal po arabské komunitě, že nějaké útoky chystá. u řady z nich se potvrdilo, že o nějaké radikalizaci útočníka nevěděli ani jim poměrně blízící lidé. Takže představa, že se v arabské komunitě „tak nějak ví, kdy bude příští útok“ je úplná pitomost. Přesto se trollům podařilo tuhle jízlivou hloupost vypustit do světa tak úspěšně, že se šíří virálně. pokud to tedy opravdu byli trollové.

Za zmínku stojí, že všechny ty útoky mají nastat v nějakém velkém obchodním centru. Konkrétní centra se mění, ale vždy jde o velikánský obchodní prostor. Takže zbývá ještě jedna možnost: že hoax nevytvořili zlomyslní trollové, ale majitelé vkusných malých hipsterských bioveganských krámků na pražské Letné, aby nákupním centrům přetáhli zákazníky ke svým lokálním férovým produktům.