Co platné jsou všechny mediální články, které se na téma EET objevují, když ti, kterým EET obrátí podnikání naruby, stále nemají žádnou představu? ptá se prezident Hospodářské komory Vladimír Dlouhý.

Co platné jsou všechny mediální články, které se na téma EET objevují, když ti, kterým EET obrátí podnikání naruby, stále nemají žádnou představu? ptá se prezident Hospodářské komory Vladimír Dlouhý. Zdroj: ČTK

Vladimír Dlouhý: Proč Babiš mlčí? Kdy stát začne plnohodnotně informovat o evidenci tržeb?

120 dní. Přesně tolik zbývá do startu elektronické evidence tržeb EET. Každý den si to číslo řeknu nahlas a zapřemýšlím, kolik času ještě státní orgány potřebují, aby začaly plnohodnotně informovat podnikatele o opatřeních, která je čekají. Co platné jsou všechny mediální články, které se na téma EET objevují, když ti, kterým EET obrátí podnikání naruby, stále nemají žádnou představu?

Bylo to před dvěma měsíci, když jsem na půdě Hospodářské komory vyzýval vládu, aby start systému odložila. Už tehdy se nám zdálo jasné, že je příprava uspěchaná a mohla by ohrozit převážně nejmenší stánkaře a trhovce, obzvlášť v období adventu. Nevedly mě k tomu jen podklady, ale také mé cesty po republice, na kterých se znovu a znovu přesvědčuji, že míra informovanosti je mizivá.

 

Já sám jsem zastánce elektronické evidence tržeb. Vždyť zbaví trh nepoctivých a přiblíží Česko digitalizaci veřejné správy – krok, který tak či tak nastane, dřív, nebo později. Nelze však jen přihlížet, jak se celý projekt tvoří horkou jehlou.  Náš veřejný tlak dovedl Ministerstvo financí alespoň k zamyšlení a sám Andrej Babiš se nechal slyšet, že si odklad rozmyslí. No, rozmyslel a neodložil. EET začne 1. prosince.

K zavedení EET jsem sice vstřícný, v době adventu, kdy začnou podnikatelé naplno pociťovat dopady systému, už mi ale vstřícnost bude chybět. I proto Hospodářská komora spustila nový web EET ANO ALE, prostřednictvím kterého bude všemi silami podnikatelům při zavádění EET asistovat.

EET není registr vozidel. EET musí fungovat bezchybně od prvního dne a nesmí chybovat, jinak budou letošní Vánoce ty nejvíc vzpomínané v historii moderní české demokracie. Ale tak, jak si nikdo z nás nepřeje.

Autor je prezidentem Hosporářské komory České republiky