Andrej Babiš dělá vše možné pro podporu svého projektu elektronické evidence tržeb.

Andrej Babiš dělá vše možné pro podporu svého projektu elektronické evidence tržeb. Zdroj: ČTK

Babišovi by mělo dělat v „osvětových“ spotech užitečné idioty jeho stranické služebnictvo

Mediální masáž okolo chystaného zavedení elektronické evidence tržeb se dostala do své další dimenze. Dlužno dodat, že do dimenze typicky české, absurdní a politicky stupidní. Její „nechtěnou“ hvězdou se stal Jiří Šimek, majitel pražského Šenku na Rajské.

Tento „obyčejný“ hospodský před časem souhlasil s natáčením dvou videí o elektronické evidenci tržeb (EET). Parťáky mu však nedělali nějací nazdárci, ale dvě velké ryby – prezident Hospodářské komory Vladimír Dlouhý a po určité době i šéf ANO a ministr financí Andrej Babiš.

Vladimír Dlouhý začal v červnu objíždět hospody a další drobné živnostníky, aby zjistil, jak jsou připraveni na EET. O šéfovi komory je známo, že evidenci tržeb podporuje. Od majitele onoho Šenku na Rajské moc chvály na toto opatření neslyšel. Dlouhý si z návštěvy udělal video a zveřejnil jej.

Majiteli hostince se krátce nato ozvali lidé z ministerstva od Andreje Babiše, že by se s ním chtěl potkat sám Babiš a jeho výhrady mu vysvětlit. Tak se i stalo, Babiš do restaurace za jejím majitelem přijel, dal si birell a točilo se video č. 2. Po jeho zveřejnění na webu ANO však hostinskému spadla čelist, celý spot byl podle něho sestříhán tak, aby to vyhovovalo Babišovi a jeho záměrům. „Vyšel jsem z toho jako pako, abych to řekl slušně,“ uvedl Jiří Šimek pro Hospodářské noviny. Ani ideologická osvěta od samotného Babiše nezabrala, Šimek si stojí za svým a EET nechce. „Myslím si, že je to nesmysl. V jiných zemích se to neosvědčilo, přijde mi to jako diskriminace živnostníků, kteří sami nasazují krk a riskují svůj kapitál. Žádná podpora tady není, jenom dostáváme klacky pod nohy," dodal Šimek pro Hospodářské noviny.

Z celé kauzy lze vyvodit hned několik poznámek.  Tou kardinální je, jak tomu je ve skutečnosti s podporou EET. Babiš všude jako kolovrátek opakuje „z průzkumů vychází, že lidé to chtějú“. Žádné takové průzkumy – alespoň reprezentativní – však neexistují. A pokud si Babiš pro potřebu svých poslušných novin nějaké zadá, tak o jejich věrohodnosti lze mít velké pochybnosti. Naopak je známo, že velké množství hlavně malých firem EET nechce a poukazuje na četné komplikace a náklady. Ale buďme klidní, až své živnosti zavřou a půjdou na pracák, tak jim Babiš z eráru pošle pár korun na podpoře.

Druhou věcí je přístup prezidenta Hospodářské komory Vladimíra Dlouhého. Je sice dobře, že se osobně potkává s živnostníky a ptá se na jejich problémy. Ale takto použitá forma prezentace spíš působí jako by to bylo součástí kampaně na úřad na Pražském hradě (po kterém Dlouhý stále pokukuje). Chce-li Hospodářská komora aktivněji vystupovat v celé záležitosti, ať obešle své členské firmy s dotazníkem, zveřejní průzkumy a udělá školení nebo vydá propagační materiál, kde vysvětlí, proč se nemají bát ani malí živnostníci.

Zatřetí: Snahu Andreje Babiše podpořit projekt EET považuji za legitimní. Je to jeho politický program, do kterého vrazil už dost svého politického kapitálu. Je strážcem státní kasy a hledá příjmy, kde jen může. Potud vše v naprostém pořádku. Ale zcela za hranou je forma podpory EET, jako tomu bylo v onom videu s hospodským Jiřím Šimkem. Tam to bylo hezky po goebbelsovsku sestříhané a sám Babiš ještě do filmu dotočil vstup bez hospodského. Tomu se prostě říká podraz. Rovněž bych se ani moc nedivil, kdyby samotné Babišovo video bylo zveřejněno bez předchozího zhlédnutí Šimkem a souhlasu s tímto krokem.

Domnívám se, že případ těchto videí by měl být pro všechny dostatečnou výstrahou, aby nikdy nevstupovali do služeb politické propagandy (tedy, pokud to nejsou straníci a dělají to ze svého přesvědčení). Ono se to totiž vždy nakonec obrátí proti nim a s vysvětlením že „si mysleli“ nebo to „řekli jinak a bylo to vytrženo z kontextu“ už toho moc nezachrání. Taková programová videa by měli dělat prostě jen příznivci této myšlenky, ostatně Andrej Babiš jich má mezi svým stranickým služebnictvem dost.

Závěrem, abych skončil alespoň trošku optimisticky, doufám, že nechtěná pozornost, kterou na sebe Jiří Šimek ve videích strhl, se projeví jako účinná reklama, že bude mít ve své hospodě plno a štamgasti si z něj budou dělat šprťouchlata co nejméně.