Kandidáti na prezidenta Alexander van der Bellen a Norbert Hofer

Kandidáti na prezidenta Alexander van der Bellen a Norbert Hofer Zdroj: ČTK

Sluníčkář asi rakouským prezidentem nebude...

Rakušané se chystají na opakování prezidentských voleb. Průzkumy ukazují, že podruhé se těsné vítězství zeleného sluníčkáře Van der Bellena asi nepovede. Ostatně není divu - podřezání kněze islamisty při bohoslužbě věrohodnost sluníčkářů poněkud snížilo.

 V květnu vyhrál druhé kolo prezidentských voleb v Rakousku „zelený sluníčkář“ Van der Bellen nad „populistou" Hoferem. Vyhrál o 30 863 hlasů. Hlavním znakem populismu u Hofera je protivítací politika - šlo o kandidáta s ne snad konvičkovským, ale rozhodně protiimigrační rétorikou. Výhru sluníčkáře ovšem zrušil ústavní soud, a prezidentské volby - souboj Hofera a Van der Bellena, druhé kolo - se odehraje na podzin, za dva měsíce.

Aktuální údaje agentury Gallup, která nyní zveřejnil server E15,  ukazují, že se kolísání u Hofera pohybuje mezi 47,5 a 56,5 procenta. Van der Bellen má rozsah od 43,5 do 52,5 procenta.

Méně pregantně, ale srozumitelněji řečeno: Nyní na rozdíl od minulého druhého kola lehce vede Hofer. Je to očekávatelné a snadno vysvětlitelné. Vítací politika, kterou v Rakousku reprezentuje například Van der Bellen, se stává celospolečnsky neudržitelnou. I v zemích s politickou korektností podstatně vymytějšími mozky, než je tomu u nás, začíná být vítací politika pro více a více lidé nepřijatelná. Nechci počítat, kolikrát uděřili od prvního kola islamisté či azylanti, případně pak obě kategorie v jedné osobě. Jako příklad těch teroristických útoků vezmu podříznutí katolického kněze při bohoslužbě.

Poprvé se volilo v Rakousku před tím zločinem. Opakování druhého kola naopak zemi čeká po tom děsivém zvěrstvu. A dokonce i jistě jinak politicky korektní rakouská veřejnost nevidí ráda, když jí muslimové podřezávají v katolických kostelích faráře. Takže lze důvodně předpokládat, že na druhý pokus vyhraje nevítací (a proto jako populista označovaný) Hofer. A pokud kolegové islamisté do těch voleb ještě dvakrát třikrát udeří, má Hofer post jistý.