Ilustrační snímek

Ilustrační snímek Zdroj: Profimedia.cz

Zakažte Paříž, má sexy název a dobře se v ní kouří!

Titulek tohoto textu nebyl psán pod vlivem LSD, přestože tak vypadá. Jde o to, že francouzští eurohujeři implementují zvláště nesmyslnou směrnici EU, a proto se cigarety nebudou smět jmenovat nějakým sexy názvem. A co města?

Přiznávám bez mučení: Slovo Paříž ve mně vzbuzuje chuť na cigaretu. Když to lákavé jméno slyším, vždy si představím, jak někde v dohledu Eifellovky sedím na zahrádce nad šálkem kouřícího pressa a potahuji z dobré tabákové cigarety. Proto by měla být Paříž úředně přejmenována, nebo ještě spíše zrušena. Přijde vám to divné.

Mně sice jo, ale asi nezbude nic jiného. Francouzští úředníci totiž zavádějí do praxe novou eurounijní směrnici a — úplně vážně, bez jakékoliv ironie — teď budou Francouzi přejmenovávat cigarety. Ministryně zdravotnictví Marisol Tourainová se chystá prosadit „zákaz značek, jež evokují úspěch, ženskost nebo třeba maskulinitu“. Informoval o tom Český rozhlas. Jde například o značky Gauloises, Gitanes, či dokonce Lucky Strike, které kouřím i já. A ani jsem nevěděl, že evokují ženskost. Nebo maskulinitu? Sám nevím.

Nejde o francouzské šílenství, ale o projev šílenství unijního. Vychází z direktivy EU, jež zakazuje, aby „tabákové výrobky obsahovaly prvky, které vzbuzují chybný dojem spojený s jistými charakteristikami“. Je to v momentě, kdy za posledních deset dnů došlo ke čtyřem teroristickým útokům na území Unie, zjevně to nejdůležitější, co mají v Bruseli i Paříži řešit. Další díra v mém kdysi nadšeném eurooptimismu.

Ale nešť, myslí to dobře, když kouřím Lucky Strike, připadám si cool, a to se teď nesmí. Beru. Ovšem připomínám, že stejně cool si budu připadat, když budu nějaký bezejmenný tabák kouřit v Paříži v dohledu věže, na zahrádce typické kavárničky. To město, jeho jméno i letitá aura ve mně prostě vyvolávají chuť na cigaretu.

Proto soudím, že by soudruzi z Brusele měli co nejrychleji zakázat Paříž, nebo ji alespoň přejmenovat.