Ilustrační kresba

Ilustrační kresba Zdroj: Štěpán Mareš

Fotbalová Slavia „zatím“ přežila. Tvrdík může vydechnout a Číňané se stále usmívat

Černý čtvrtek se v Edenu nekonal. Fotbalisté pražské Slavie porazili estonský klub Levadia Tallinn a postoupili do 3. předkola Evropské ligy. Po potřebném výsledku 2:0 si vydechli nejen fotbalisté, trenér, ale i předseda představenstva klubu a někdejší ex-ministr za ČSSD Jaroslav Tvrdík. Pokud by totiž na úkor Slávistů postoupil klub z Pobaltí, byl by to pořádný průšvih (hodně kulantně řečeno) pro všechny zúčastněné a v klubu by nastalo zemětřesení. Majitelé z Číny by totiž začali velice vážně hledat, kde se stala chyba.

Na úvod předesílám, že nejsem nijak vyhraněným fanouškem české fotbalové ligy či toho nebo onoho klubu v ní hrajícího. Na druhou stranu mě těší, když se české kluby prosazují v pohárové Evropě a jezdí sem slavné evropské velkokluby.

Nicméně Levadia Tallinn (při vší úctě k němu) žádný velkoklub není. Přední české týmy by jej měly porážet bez problému. Ostatně to se stalo. Ale jen včera. Nicméně při prvním zápase minulý týden to vypadalo, že Slávisté se den před zápasem přejedli nebo na pokojích hráli Playstation více než bylo zdrávo. Neproměnili šance, naopak domů si přivezli potupné tři fíky v tašce.

Slavia Praha je však nyní trošku jiný klub v poněkud jiné situaci. Má nového vlastníka z Číny, který do klubu napěchoval ohromné peníze. Klub nakoupil nové hráče a stanovil ambiciózní cíle. Nyní (druhý den po vítězném zápase) už si člověk ani moc nedovede představit, co by následovalo, kdyby Slavia uhrála jiný, než postupový výsledek. Evropská liga (a bonusy z ní) by byly v trapu, pro tým nesmírný kopanec do zadnice hned na začátku nové klubové etapy, nejistá budoucnost trenéra či řady hráčů a další selhání Jaroslava Tvrdíka. Opět by ožil duch předlužené ČSA, nepovedených a předražených kampaní ČSSD a podobných mediálně vděčných pochoutek.

Na rozdělávání šampaňského je však ještě dost času. První balvan Slávisté sice odvalili, příští týden už na ně ale čeká portugalské Rio Ave, tedy portugalský tým s výkonností zcela určitě vyšší, než jakou předvedl Levadia Tallinn. Pokud i přes ně Slavia přejde, čeká je ještě jeden tým, který bude určitě opět silnější. Teprve až pak Slavia vkročí do základní části Evropské ligy a bude si moct odškrtnout první splněný dílčí cíl. Pokud se tak nestane, bude to pro všechny zainteresované neúspěch. Pro Číňany je Slavia je jakýsi šperk či výkladní skříň jejich vznikajícího českého imperia a čekají od něj viditelné výsledky. Pár bodů do národního koeficientu UEFA pro Českou republiku tímto výsledkem však zcela určitě není.