Žena po útoku na promenádě

Žena po útoku na promenádě Zdroj: AP

Teror v Nice: Plná izraelizace Evropy

V momentě, kdy píšu tento text, ještě není jasné, kdo v Nice zaútočil. Jedno však jasné je: Evropa se posunula v bezpečnostní situaci o řád níž. Teroru páchaného nákladními auty se totiž nedá zabránit.

Je už k ránu a agentury zatím nepřinesly žádné informace o tom, kdo byl řidičem kamionu, který vraždil v Nice. Při oslavě pádu Bastilly, při oslavném ohňostroji, vjel zatím neznámý řidič nákladním autem do davu lidí. Podle některých svědků z kabiny automobilu někdo dokonce střílel, podle jiných svědků zase cíleně přidával plyn, když vjížděl do lidí. Policie ho zastřelila až v momentě, kdy (podle aktuálních informací, které se pravděpodobně změní směrem nahoru) zavraždil útočník třiasedmdesát lidí a stovku zranil.

 

Neví se zatím, kdo řídil. Podle mého soudu to nejspíše, jako obvykle, byli radikální buddisté - ale to ukáže vyšetřování. Ať už byl pachatelem kdokoliv, i třeba rodilý etnický Francouz s paranoidní psychózou, došlo k zásadnímu průlomu bezpečnosti v Evropě. Podobně jako v Izraeli, kde začali palestinští Arabi vraždit Židy noži, které nejdou zakázat, ani v případě nákladních aut nelze nijak omezit jejich užívání a omezovat jejich dostupnost. V momentě, kdy vstoupí do hry memetická infekce „teror se teď provádí náklaďáky“, je polovina protiteroristické prevence v háji. Náklaďáky se totiž, na rozdíl od zbraní, nedají ani rámcově kontrolovat.

Evropa - Francie jako první - se tedy plně přesouvá do bezpečnostní kategorie zemí, kde vás násilná smrt může zastihnout doslova kdekoliv a kdykoliv - jen podle toho, jak se nějaký vyšinutý magor momentálně vyspal.