Matěj Hollan

Matěj Hollan Zdroj: fotomontáž Jan Ignác Říha

Nechte toho Hollana na pokoji, maloměšťáci!

Český internet kvoká nadšením, že si brněnský alternativní politik Matěj Hollan nechal napráskat od ukrajinské dominy a že přiznal, že je submisívní. Že se mu to líbilo. Smršť posměchu a nevole na jeho adresu připomíná hony na homosexuály. Lidi, mějte rozum!

Nejprve konkurenční doložka: Osobně bych panu Hollanovi s chutí ne napráskal (to by se mu líbilo), ale nakopal. Minimálně za výrok, že si Češi zplynovali spoluobčany, a jaksi všeobecně jako symbol neomarxistického nevládního sluníčkářství, kterým se snaží být. To je ale politická stránka věci. Nyní řešme etickou otázku — otázku jeho sexuálních preferencí a otevřenosti je přiznat. A v tom musím stát na jeho straně.

Na výletě fotbalových fanoušků na Ukrajinu se Hollan nechal seřezat od dominy a parta dala video na Facebook. „S cejchem submisívního chlapa se teď budu setkávat často. Nevadí mi to, protože to tak je,“ napsal k tomu v době, kdy skandál probíhal, Hollan ve svém facebookovém prohlášení. A celý český internet, včetně řady seriózně se tvářících serverů, se může podělat, co že to je za skandál.

Být sexuálně submisívní (subík) nebo sexuálně dominantní (dom, domík) jsou prostě sexuální preference, ani bych už dneska neřekl deviace, ale spíše sexuální libůstky. Dokud neteče krev a všichni zúčastnění jsou svolní, jde v podstatě o hru, ne o ouchylárnu. Nestydět se za svou menšinovou preferenci — jako ji otevřeně přiznává Hollan — je pozitivní a správné. Podobné nuance — stejně jako homosexualita — nejsou ničím špatným, zavrženíhodným, ničím, co by se mělo skrývat. Takže to, že je pan Hollan subík, je naprosto v pořádku a to, že to přiznává a zveřejní, je dokonce dobře — protože kolem těchto věcí bychom měli být otevření, abychom se zbavovali maloměšťáckých dogmat „sluší se a patří se“.

Ve zkratce řečeno: Všichni, kteří se teď Hollanovi vysmívají, jsou stejní polomozci jako lidé, již se ještě před třiceti lety vysmívali homosexuálům. Přitom většina z těch, kteří dnes Hollana propírají, je nade vši pochybnost plně tolerantní a otevřená k homosexualitě. Sexuální submisivita není o nic méně „špatná“ nebo „dobrá“ než homosexualita. Někdo to tak prostě má. A zesměšňovat člověka kvůli něčemu, co si nezavinil, je slaboduché a maloměšťácké.