Zápasem Francie s Portugalskem vyvrcholilo fotbalové Euro 2016. Během něj Češi prosázeli téměř dvě miliardy korun.

Zápasem Francie s Portugalskem vyvrcholilo fotbalové Euro 2016. Během něj Češi prosázeli téměř dvě miliardy korun. Zdroj: ČTK

Čeští fotbalisté díru do Evropy neudělali, Češi přesto prosázeli dvě miliardy korun

Nedělní finále mezi Francií a Portugalskem udělalo tečku za evropským fotbalovým šampionátem. Zatímco český tým skončil už v polovině turnaje a tuzemské fotbalové „hvězdy“ už ve vší tichosti raději tráví „zaslouženou“ dovolenou daleko za humny nebo řeší své další angažmá, pro tuzemské sázkové kanceláře znamenal evropský turnaj hotové žně. Češi během fotbalového měsíce totiž prosázeli bezmála dvě miliardy korun.

Samozřejmě už nemá smysl rozepisovat se o výkonu naší reprezentace, která v konečném pořadí turnaje dosedla téměř na dno tabulky. To ať činí jiní, povolanější komentátoři nebo analytici, tedy pokud ještě na to mají žaludek.

Zastavme se ale u ekonomického dopadu šampionátu. Tady budou zřejmě ztráty pro Českou republiku větší a horší než výkon našeho týmu a všechny ty řeči kolem, jestli naši byli tak špatní anebo prostě hráli své maximum a na víc už neměli. V situaci, kdy by česká reprezentace šla do dalších bojů v turnaji, byly by v tu dobu zcela nepochybně plné restaurace a bary, firmy by investovaly další statisíce až miliony korun do reklamy, tisíce lidí by odjely nebo odletěly do Francie. Prodalo by se více suvenýrů, takhle si knížky s fotkami koupí opravdu jen ti největší nadšenci. Podtrženo sečteno v ekonomice by se roztočilo řádově o stamiliony korun navíc, což by bylo samozřejmě velkým přínosem pro jednotlivé zainteresované segmenty ekonomiky.

A tak de facto jediným výraznějším tuzemským vítězem Eura jsou sázkové kanceláře. Podle jejich vyjádření Češi během šampionátu prosázeli téměř dvě miliardy korun. Díky tomuto hazardu má Česko nové čtyři zbohatlíky, kteří si správným vyplněním svých tiketů přišli na více než milion korun čistého. (Gratuluji!) Sázkovky ale kalhoty neprodělaly, díky mnoha neočekávaným výsledkům (především výkony Portugalska a Walesu) předčily sázkaře a na šampionát budou vzpomínat jako na ziskový podnik. Kapsu jim i zalátali čeští fotbalisté, protože si na ně proti Turecku vsadilo 80 procent tipujících. Poté si už mohli čeští sázející jen zatleskat, tiket hodit do koše a místo uvažování o dovolené si natáhnout budík, aby nepřišli pozdě do práce.