Geneticky modifikovaná kukuřice v USA.

Geneticky modifikovaná kukuřice v USA. Zdroj: Lindsay Eyink (CC BY 2.0)

Zaveďme geneticky modifikované plodiny. Podporují je nobelisté!

GMO - geneticky modifikované organismy a geneticky manipulované rostliny - vyvolávají chronický odpor nejrůznějších bio a eko fanatiků, nejvíce Greenpeace. Nyní se GMO zastalo sto sedm držitelů Nobelovy ceny.

Geneticky modifikované rostliny a z nich pocházející geneticky manipulované potraviny jsou trnem v oku všech ezoteriků, biomagorů a ekofašistů. Známá česká ortorektická aktivistka Margit Slimáková, která propaguje konzumaci salátu, je dobrým příkladem. (Pokud někomu přijde málo vtipné psaní o aktivistce Slimákové propagující salát, nechť je ujištěn, že se nejedná o pokus o vtip, ale o bizarní realitu. Salát propagující Slimáková není mystifikací, ale nedílnou součástí české ezo a ortorektické scény.) Takže paní Margit k GMO píše: „A ty skutečné laboratorní testy? Proběhlo jich jen pár a když byla zjištěna zdravotní rizika konzumace GM potravin, výsledky nebyly nepublikovány (sic!) a autoři, kteří se snažili večejnost varovat, byli umlčeni." 

Jak už ale bývá u ezoteriků zvykem, neuvádí ke svému odvážnému tvrzení žádné argumenty či zdroje, takže výrok zůstává na úrovni pravdivosti "paní Margit povídala". Přesto je její postoj k GMO obecně sdílen zvláště osobami v batikovaných sukních.

Nyní se, jak uvedl (vědecký, ne ezoterický) server o českých biotechnologiích gate2biotech, na stranu geneticky modifikovaných plodin postavila výrazná část intelektuální elity planety.

Richard Roberts z vedení společnosti New England Biolabs a zároveň jeden ze dvojice držitelů Nobelovy ceny za medicínu z roku 1993 sepsal dopis a zorganizoval jej jako podpisovou akci laureátů Nobelovy ceny - nejlepších mozků světa. V dopise píše, že GMO mají menší negativní dopad na životní prostředí, a také - ještě důležitější - skutečnost: neexistuje jediný známý a spolehlivě potvrzený případ jakéhokoliv poškození lidského zdraví nebo zdraví jiných živočichů kvůli konzumaci GMO.

K dnešnímu dni dopis podepsalo sto sedm laureátů Nobelovy ceny, což je číslo tak imponující, že by jak Greenpeace, tak paní Slimáková i další biofanatici měli sklapnout. A české úřady - ministerstvo zemědělství - by mělo co nejrychleji zavést pěstování geneticky modifikovaných rostlin i do naší zemědělské výroby, protože jsou mnohem výnosnější a úspornější než plodiny klasické.