Elmar Brok.

Elmar Brok. Zdroj: EESC

Brusel rozumuje o „demokracii“. Hlasování o Brexitu má jen poradní váhu

Předseda zahraničního výboru Evropského parlamentu, Němec Elmar Brok, nepovažuje referendum o vystoupení Velké Británie z Evropské unie za závazné. Podle jeho vyjádření pro dnešní vydání německého deníku Passauer Neue Presse je pouze na britské vládě, zda se nakonec rozhodne osmadvacítku opustit. Brok tvrdí, že referendum má jen poradní význam.

Je až zarážející, s jakou vynalézavostí hledají odpůrci Brexitu způsob, jakým výsledky referenda anulovat. Miliony Britů si snaží vydupat nové referendum (přičemž opomíjejí, že v kýženém hlasování byli prostě v menšině), pomazané hlavy (ale čím?) v Bruselu se snaží všem kolem namluvit, že proběhlé referendum bylo de facto jen takovým reprezentativnějším průzkumem veřejného mínění.

Rozumím tomu, že v Bruselu jsou vytočení, protože jim ze stáda hodlá zběhnout jedna ovečka. A to poměrně tučná ovečka. Ale referendum bylo suverénním hlasováním, lidé věděli, co je ve hře, a nějak rozhodli. Že jeden názor byl v menšině, je logické. Představme si však hypotetickou situaci, kdyby hlasování dopadlo obráceně a třeba statisíce Britů by chtěly hlasy znovu přepočítat nebo by chtěly nové referendum s odkazem na brutální předvolební vměšování ze strany dalších evropských lídrů. To by je v Bruselu hnali jako prašivého psa.

Hlasování proběhlo s určitým výsledkem. Na celou věc je nyní potřeba nahlížet jako na výsledek standardních voleb, po kterých někdo vládne a druhý zamíří do opozice. A nebo od této doby snad vznikne nový precedens, kdy se každé volby začnou zpochybňovat? A co třeba i výsledky ve sportu? Poražený tenista ve Wimbledonu řekne, že se před finále přejedl jahod a musel po každém setu na záchod, a proto chce nový zápas. Co na to Brusel? Nařídí slovutnému turnaji opakování? Budou před All England Clubem demonstrace?

Brusel nemá co mluvit do politického rozhodování v jednotlivých zemích. A vynucovat si v nich výsledek, který se hodí právě jen jemu. Myslím si, že tento jistý Elmar Brok (kolik obyčejných lidí v Evropě jej zná?) nabil kulovnice euroskeptikům v dalších zemích. Svým prohlášením jen ukázal, jakým je skutečným „demokratem“. Britové nepořádali referendum jen proto, že by trpěli nudou. Premiér David Cameron jim ho slíbil a dodržel to. A jestli ani toto Elmar Brok nechápe, všem názorně ukázal, že i velké zvíře v europarlamentu se občas chová jako malý kluk, kterému kamarádi schovali autíčko. Bude-li ve svých ve svých vyjádřeních v tomto duchu pokračovat, koleduje si o posměch či soucit. V tu chvíli už bude úplně jedno, co z toho je pro něj horší.