Ilustrační snímek

Ilustrační snímek Zdroj: Profimedia.cz

Móda obviňování z pohlavního zneužití ohrožuje všechny

Do Česka dorazila móda obviňování z pedofilie. Na Moravě vyhodili z práce učitelku, že dohlížela na sprchující se nahé prvňáky. Přitom pravděpodobnost, že jí to nějak rajcovalo, je limitně blízká nule.

Učitelka prvního ročníku základní školy z Tršic na Olomoucku dostala padáka. Důvodem bylo sexuálně nevhodné chování - zavírala se v umývárně na škole v přírodě s prvňáky. Ředitel Jaromír Vachutka podal na učitelku trestní oznámení a vyhodil jí z práce.

Šlo o učitelku oblíbenou, rodiče se angažují proti jejímu vyhazovu, ale o tom není tento text: Tento text a případ nešťastné učitelky ukazuje, že z obvinění z pedofilie se stává celospolečenský démon. Podívejme se nejprve na věc očima základních poměrů. To jest - jak častá je ženská pedofilie, a jak často se bude projevovat podobně jako mužská - sexuálním okukováním malých dětí, dotýkání se jejich těl a společné sprchování.

Vzhledem k tomu, že ženská sexualita je navzdory emancipaci úplně jiná než ta mužská, lze čistě z naprosté vzácnosti podobné deviace usuzovat, že společný pobyt s dětmi v umývárně neměl sexuální podtext. Škola by musela mít opravdu štěstí, aby v ní pracovala učitelka s tak mimořádně vzácnou diagnózou. Takže pravděpodobnost, že v té koupelně s dětmi byla ze sexuálních důvodů, je čistě díky základním poměrům ženských pedofilek v populaci limitně blízká nule. Mohu to prohlásit, aniž bych o cause cokoliv věděl, protože podobné projevy ženské pedofilie jsou zcela raritní.

Druhý úhel pohledu je účelovost jejího chování. Na svou čest prohlašuji, že nejen v první, ale i ve třetí třídě na mne zcela objektivně při mytí a koupání musela dohlížet maminka či babička, protože jsem měl tendenci nemýt se a jen, aby bylo slyšet, jako že se myji, jsem v proudu vody z vodovodu cákal rukou. Na škole v přírodě jsem nebyl, ale být tam, tak dohled nad mytím potřebuji. A nemyslím, že bych byl o tolik větší prase než jiní prvňáci. Takže pobyt učitelky v umývárně z nesexuálních důvodů byl v podstatě součástí jejích povinností, jejího výchovného působení na děti.

Tak sakra jaké pohlavní zneužívání? Nestává se z obvinění z pedofilie spíše nástroj na odstraňování ředitelům nepohodlných kantorů či rozvedeným manželkám nepohodlných exmanželů, než skutečná ochranou dětí?