Milan Chovanec

Milan Chovanec Zdroj: ČTK

Uprchlická krize: ČSSD se posunula od solidarity k nenávisti

Sociální demokracie zahájila předvolební propagaci. Do schránek Středočechů připutoval leták, jenž slibuje, že ČSSD ochrání Středočeský kraj před imigrační vlnou. Pomiňme, že Středočeskému kraji žádná vlna imigrantů nehrozí. To se může změnit, vlna uprchlíků se pokusí do Středočeského kraje proniknout. ČSSD kraj uchrání. Je to ale omyl, ČSSD není stát. Nemá policii ani jiné silové orgány, které by kraj chránily.

Tak si opravme heslo: Stát ochrání Středočeský kraj, ne ČSSD. Ale jak? Budou uprchlíci pronikat ze severu, z jihu a třeba i z Prahy? Středočeský kraj je vytlačí zpět? Jenže na hranici kraje budou stát síly, jež ochrání Severočeský kraj, Jihočeský i Prahu, protože i těm jistě ČSSD slíbila, že jejich kraj před imigranty ochrání. Pochybuju, že by některému kraji ČSSD řekla: Vás neochráním. Žádný kraj si nějakou vlnu ze sousedního kraje líbit nenechá. Co se stane? Začne vzájemná bitka všech krajů? Na hranicích krajů budou zábrany, hlídky, opevněné body? Český stát se postupně rozpadne na kraje, jež budou v plné zbroji bránit své hranice před imigranty, které dovnitř nepustí?

I ČSSD ví, že to je všechno nesmysl, že problematika imigrantů se takto řešit nemůže a nebude. Strana solidarity jen hodila do předvolební mlýnice heslo sice úplně pitomé, ale efektně znějící. Jenže to heslo zní i hyenismem, jenž se živí na bolestném, obtížném a složitém problému imigrace a na nenávistných protiimigračních atavismech lidu, které rozdmychává. Solidarita se předělává na nenávist. Představte si, že jiná strana zveřejní fotografie trpících zablácených malých dětí s heslem: Děti trpí, protože ČSSD je sem nepustí, jelikož nemá lidský cit. Doufám, že to někoho napadne. To zas bude oduševnělá kampaň.