Někdteří si stěžují, že vlastně pro brexit hlasovat nechtěli (ilustrační foto).

Někdteří si stěžují, že vlastně pro brexit hlasovat nechtěli (ilustrační foto). Zdroj: ČTK/AP/Stefan Rousseau

Sčítání referenda ve Westminsteru.
Kolébka demokracie.
Premiér David Cameron s manželkou Samanthou opouští volební místnost. Ještě optimistický.
Euroskeptici slaví.
Důvody pro odchod z EU ze strany zastánců brexitu
5
Fotogalerie

Britové prý nevěděli, o čem hlasují. A co má být? To je přece normální

Jen pár okamžiků po britském referendu se média začínají předhánět v tom, kdo více zpochybní jeho legitimitu. Zjistilo se totiž, že se v kampani lhalo, že voliči netušili, co je po brexitu čeká, a že to vlastně nevěděli ani politici. To je pravda; no a?

 

Samozřejmě že naprostá většina voličů totálně netušila, jak je to s tokem peněz mezi Velkou Británií a Evropskou unií. Samozřejmě že většina Britů neměla ponětí o tom, co bude následovat. Samozřejmě že kampani vládla demagogie (na obou stranách). Samozřejmě že se lhalo.

A ono to snad někdy bylo jinak?

Kdyby se měla rušit všechna referenda a všechny volby, při nichž volič nebyl dostatečně informován a při kterých se lhalo, pak budeme rušit úplně všechna referenda a všechny volby v celé historii lidstva.

Byli snad Češi dostatečně informováni, když v referendu v roce 2003 hlasovali pro vstup do EU? Řekla jim to hloupá vládní kampaň?

Schvalují se tu tuny zákonů a směrnic, o nichž netuší skoro nikdo nic, a skoro nikomu to nevadí. Nečeká se, až občan bude informován. Dokonce se nečeká ani na to, až budou dostatečně informováni všichni poslanci či europoslanci.

Taková je západní demokracie. Někdy rozhoduje masa nezasvěcených. Někdy hrstka zasvěcených.