Digizámky lásky.

Digizámky lásky. Zdroj: Jiří X. Doležal

Digizámky lásky.
Zámky lásky pod Karlovým mostem.
Zámky lásky na Kampě.
Zámky lásky.
Zámky lásky na slavném Pont des Arts v Paříži.
7
Fotogalerie

Na důkaz lásky zapomenou číselný kód

Postmoderní realita — digitalizace — přináší někdy zcela bizarní ukázky naší iracionality. Jak jsem zjistil na pražské Kampě, i zamilovaní se začínají digitalizovat a čarují si věčnou lásku pomocí moderních technologií.

Měl jsem schůzku u Sovových mlýnů na Kampě. Stál jsem na můstku, za kterým se pomalu otáčí mlýnské kolo krásně obrostlé řasou, a z nudy počítal visací zámky zaklesnuté a zamčené na zábradlí, na kovových mřížích. Když jsem byl asi u třicátého, začal jsem se smát, až si mne turisté fotografovali. Ve změti zámků jsem totiž vypozoroval opravdovou absurditu.

Jistou míru iracionality si samozřejmě všichni rádi přiznáváme, a to především v momentech, kdy jsme mladí a zamilovaní. Proto je nový rituál (když já se kdysi zamilovával, tak se to ještě nedělalo) s uzamčeným zámkem a zahozenými klíči naprosto v pořádku. Až na to, že ty zámky z mostů pak musí ucvakávat technická služba, ale aspoň je sběr a železáři mají obrat za visací zámky. Prožitek mladého páru, jenž si na důkaz a pro štěstí své velké lásky napíše na visací zámek fixem své monogramy, rukou společnou pak zámek zacvaknou za zábradlí někde na mostě (nejlépe na romantickém výletu do Prahy samozřejmě) a klíče na věčnost hodí do řeky pod sebou. Krásný rituál a to sundávání zámků je v podstatě lapálie. Takže proč nenechat romantickou iracionalitu bujet, že...

Jak jsem však počítal ty zámky u Sovových mlýnů, najednou jsem se značnými rozpaky zaznamenal, že některé z nich jsou na číselný kód, a proto nemají klíče. Iracionální rituál se zahazováním klíčů je pochopitelný, ale když je zámek zdigitalizován do podoby série čísel, pak po jeho zamčení není co házet do řeky! Rituál ztratil původní smysl, po zaklapnutí takového zámku si jen těžko představit, že si mladý pár řekne: „A teď spolu romanticky zapomeneme heslo!“, a tím zpečetí svůj vztah. A tak jsem zklamán, že takový hezký rituál digitalizací opravdu dost ztratil.

Pokud ovšem neplatí — jak nelze vyloučit — v Praze poměrně snadno realizovatelná možnost: Mladý pár se po zaklapnutí zámku na číselný kód po pražských putykách tak strašně zleje a zfetuje, že zapomenou nejen heslo, ale i to, že jsou zasnoubení.