Vrchní soud v Praze.

Vrchní soud v Praze. Zdroj: ŠJů (CC BY-SA 3.0)

Anarchisté jsou větší hrozba než náckové. Už hlásí bombu i na Vrchním soudu

Ultralevice překročila pomyslný Rubikon a začala vydírat soud. Jasný, nezpochybnitelný a základní pilíř demokratického zřízení. Tohle je daleko za hranicí běžné extremistické kriminality - toto je terorismus!

Neonacisté dnes chodí skandovat proti islámu a občas dojde k drobným násilnostem, na nic většího se ultrapravice v posledních letech moc nezmohla. Zato z levicových extremistů se nám potichu stali plnokrevní teroristé. Od momentu, kdy jsem psal o anarchisty šikanované restauraci Řízkárna, každou další výhružku bombou v restauraci adresují i na můj mail. Takže vždycky musím zavolat na protiextremistickou policii a mail jim přeposlat; už se mezi námi vyvinul takový hezký lidský vztah. Jsme - já i ten důstojník z protiextremistického - ve stejné situaci. Musíme dělat pracovní úkony kvůli zvrhlému smyslu pro humor nějakého blbečka/blbečků, co už dlouhé měsíce škodí a přidělávají práci lidem. Dosud ale, jak jsem včera zjistil, šlo o lapálii.

Včera před polednem přišel ze serveru, odkud vždycky anarchisté píšou, následující mail: „Výbuch, který bude namířen proti Vrchnímu soudu v Praze na Pankráci je nezadržitelný důsledek jeho aktivit. Na popud státního zástupce Vladimíra Pazourka tento soud osoudil anarchistu Martina Ignačáka k prodloužení pobytu ve vazební věznici. Předcházelo mnoho policejních provokací, odepírání veganské stravy, šikana, zastrašování přátel a rodiny. Každý akt takového útlaku přinesl další pocity nespravedlnosti. Nakupilo se jich mnoho. Byla jen otázka času aby se hněv proměnil ve výbuch. Dnes to bude výbuch mířený proti Vrchnímu soudu v Praze. Brzy přijdou na řadu další instituce i osoby zodpovědné za útlak. V solidaritě s Martinem Ignačákem, anarchista August Spies“

Takže - nejde už o útok na nějakou hospodu, ale o útok na soud, doslova posvátnou instituci demokracie, na kterou se prostě útočit nesmí. Hrozba soudu v odplatě za jeho rozhodnutí je absolutně nepřijatelná a z prostého extremistického zločinu, jakým byly výhružky Řízkárně, se stává zásadní a rizikový nebezpečný jev celospolečenského dosahu. Hrozit soudu odplatou je v demokracii zcela netolerovatelné.

Takže upřímně doufám, že už ten poslední mail - přímá výhružka soudu v odplatě za uvěznění jiného levicového teroristy, který chystal útok na vlak - přesvědčí všechny ve vyšetřování zúčastněné, že skutečně jde o terorismus, ne o lapálii. A že je načase oficiálně požádat o součinnost NSA, aby pachatele zaměřila. Nevěřím totiž, že lze navázat elektronické spojení - třeba poslat mail – u něhož by tento úřad nevěděl, ze kterého serveru byl poslán a ze kterého počítače či alespoň hotspotu se na ten server odesilatel připojil. A po výhružce soudu je plně adekvátní žádat o pomoc i takto až mytologickou instituci.