Andrej Babiš v nedělních Otázkách Václava Moravce

Andrej Babiš v nedělních Otázkách Václava Moravce Zdroj: reprofoto ČT

Babišovy poudačky ze salaše

Nedělní Otázky Václava Moravce představily Andreje Babiše v novém a překvapivém světle. Dosud nikdo netušil, že ministr financí je ve volném čase pohádkář vpravdě světového formátu. Chce po lidech, aby mu zároveň veřili A i non A.

Andrej Babiš vždy dokáže televizního diváka zaujmout až absolutním buranstvím, které dlouhodobě před televizními kamerami předvádí. Nejinak tomu bylo v nedělních Otázkách Václava Moravce, kde pan ministr financí předváděl čistě salašnickou kulturu diskuse: Vykřikoval, skákal do řeči, hýkal, pitvořil se, nadával všem do lhářů a křičel. Celkem obvyklý stereotyp páně ministrova chování však zastínil zajímavý logický lapsus, kterého se pan velkouzenář dopustil.

V jednu chvíli pan Babiš říkal, že ÚOOZ je super, nejlepší, perfektní, a úplně ze všech nejperfektnější je Šlachta. Vzápětí, skutečně jen pár minut po prošlachtovských výlevech, však diskuse nabrala jiný směr a stočila se k vyšetřování causy Agrotec. Firma je, jak známo, vyšetřována, a stejně tak je známo, že podobně jako Čapí hnízdo či děti Andreje Babiše patří do holdingu. Ve chvíli, kdy se ale v diskusi začalo agrotecovat, pan Babiš vysvětlit, že je to umělá, uměle vytvořená causa, kterou vykonstruovala plzeňská rezidentura Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu.

Takže v jednom jediném pořadu, pár minut po sobě, pan Babiš ÚOOZ chválil a velebil, a o pár minut později ten samý útvar obviňoval ze spiknutí proti jeho osobě. Taková inkoherence projevu by mohla svědčit o intoxikaci, ale pan Babiš byl zjevně střízliv. Takže - o co člo? Domnívám se, že vysvětlení je jednoduché: Babiš už se úplně odtrhl od reality a nechápe, že lidé jeho poudačky ze salaše poslouchají a hluboké vnitřní rozpory jeho projevů vidí. Nechápe, že salašnické kydy už mu fakt nikdo žrát nebude.

Babiš lže a fabuluje zcela bez ohledu na zdravý rozum a realitu, a asi nemá smysl ho do podobných diskusí zvát. Lži, urážky a křik jsou jeho jediným diskusním vybavením. A tak místo hádání s opozicí navrhuji panu Moravcovi, aby příště našel Babišovi jiné oponenty. Koho? To je nasnadě! Už v průběhu vysílání pořadu napsal na Twitter Ivo Rittig post, kterým upřesňoval další Andrejovu lež - že se s Rittigem zná patnáct let. Pan Rittig opáčil: „Pro pořádek známe se s Andrejem 21 let a mozna by nebylo marné se potkat třeba u Moravce aby jsme si pokecali.“ A tak prosím pana Moravce: Příští Otázky bez Fialy, ale s Rittigem! Jeho pokec s Andrejem před kamerami by předčil sledovaností i fotbalové přenosy.

Twitter Ivo RitigaTwitter Ivo Ritiga|Twitter