Řádění ruských a anglických fotbalových "fanoušků".

Řádění ruských a anglických fotbalových "fanoušků". Zdroj: Profimedia.cz

Řádění ruských a anglických fotbalových "fanoušků".
Řádění ruských a anglických fotbalových "fanoušků".
Řádění ruských a anglických fotbalových "fanoušků".
Řádění ruských a anglických fotbalových "fanoušků".
Řádění ruských a anglických fotbalových "fanoušků".
7
Fotogalerie

Čeká se na mrtvé? Ruští a angličtí idioti řádili na fotbalovém Euru. Policisté i pořadatelé selhali

Několik let se pořadatelé ve Francii připravovali na fotbalové Euro, které začalo v pátek. Několik měsíců se objevovaly zprávy, že nejrizikovější může být zápas Anglie-Rusko v Marseille. A stalo. Pořadatelé a policisté situaci nezvládli. Ve městě i na stadionu jsme viděli divoké bitky, jsou zranění. Idioti z obou táborů opět poškodili sport i jména svých zemí. To někdo skutečně čeká na to, až budeme počítat mrtvé?

Po skončení sobotního večerního zápasu hodili ruští chuligáni světlici (ty jsou zakázané na stadiony vnášet, kontrola tedy selhala i tady) do tábora anglických fanoušků, tam vypukla panika a lidi v úprku skákali i přes ploty z vysoké výšky. Byly tam i ženy a děti. Navíc Rusové začali fyzicky Angličany přímo na stadionu napadat. Pořadatelé v barevných vestičkách zmateně pobíhali kolem, policie nikde. Znepřátelené tábory seděly vedle sebe, nikdo je neoddělil. Přitom nepokoje v Marseille trvají již od čtvrtka.

Jeden z vysokých fotbalových funkcionářů UEFA (ta šampionát pořádá) pak stanici BBC pod podmínkou utajení jména řekl: „Nic takového jsem neviděl dlouhá léta na žádném stadionu při podobné vrcholové události.“

Na co ale vlastně francouzská policie čeká? Až někdo zahyne? K čemu je pak ale vlastně dobré pořádat podobné turnaje, když bezpečnostní složky nejsou schopny (nebo nejsou ochotny?) sjednat pořádek.

Video placeholde
Střety mezi ruskými a anglickými příznivci. • Youtube.com

Na zpravodajských serverech jsou desítky videí, které ukazují na chaos, neklid a anarchii v Marseille. Trvá to už tři dny, ale zasahující policisté většinou stříknou na někoho slzný plyn, pak popřípadě pár opilých a už nemohoucích chuligánů zadrží. Ostatní utečou a řádí dál. Navíc se do bitek připojili i místní fotbaloví hlupáci.

Jistě, rada těžká. Ale na hrubý pytel platí v tomto případě pouze ta nejhrubší záplata. Místo shovívavosti musí přijít tvrdé zákroky, jinak ti idioti někoho zabijí. A dost často to bývají nezúčastnění lidé, kteří jsou poblíž, jen se dívají a jak je dnes zcela nesmyslným zvykem, z co největší blízkosti natáčejí nepokoje na mobily.

Pokud nepomohou ani razantní fyzické zákroky proti chuligánům, ať se podobné zápasy hrají bez diváků. Bude to ten největší trest, ale komu není rady, tomu není ani pomoci.

I když laxnost francouzské policie je neuvěřitelná.