Švýcaři experiment s dávkami pro všechny zamítli.

Švýcaři experiment s dávkami pro všechny zamítli. Zdroj: ČTK/AP/Alexandra Wey

Dávky pro všechny: Švýcaři odmítli parazitismus. Jak by hlasovali Češi?

Ve Švýcarsku došlo k události, která ukazuje, že Švýcaři jsou nejen nejpracovitější, ale také nejslušnější národ Evropy. Sami pro sebe odmítli nepodmíněný příjem. Dovedete si představit, jak by podobné hlasování dopadlo u nás?

Švýcaři jsou elita Evropy. Včera v referendu hlasovali o takzvaném nepodmíněném příjmu, to jest situaci, že každý člověk dostává peníze dostačující na skrovný život, aniž pracuje. Mělo se jednat o 2500 franků měsíčně, což je v Česku milých 61.000 Kč, ale ve Švýcarsku celkem nic moc.

Jako ekonomickému ignorantovi mi nejsou jasné dvě věci: Jednak za co ty peníze občan dostává, druhak kde se ty peníze berou. V ropných velmocích Arábie, kde tečou peníze ze země v podobě ropy, jsou srovnatelné sociální vymoženosti jako nepodmíněný příjem představitelné. Peníze se generují samy, ze země, a občané je dostávají jako výhru v loterii, že se zkrátka narodili v dobré zemi. Ve Švýcarsku, kde podobně jako ve zbytku světa vznikají peníze především prací, si to nedokážu moc představit. Stát je financován z daní, které ovšem ti, co nevydělávají, neplatí. A stát ale i těm, co nevydělávají, dává peníze. Odkud je bere? No evidentně z daní těch bohatých, kterým nestačí flákat se v chudobě za podporu od státu, ale chtějí pracovat. Což je taková míra sociální nespravedlnosti, že mne to děsí.

Švýcaři o nepodmíněném příjmu hlasovali a zdrcující většinou jej odmítli. Skoro sedmdesát sedm procent voličů bylo proti. Zájemců, kteří by rádi vyměnili existenční samostatnost - dnešní stav - za trvalý nízký bezpracný příjem, bylo dvacet tři procent. Když si však představím podobnou situaci v Čechách, jsem si téměř jist, že by nepodmíněný příjem náš národ většinově uvítal. Protože by si několik milionů lidí začalo představovat, jak budou brát svý malý jistý a bokem si načerno na melouchu budou vydělávat dál. Takže závidím Švýcarům náhled a mravní vyspělost, nesrovnatelně vyšší než u nás. Sorry, milí čeští spoluobčané.