Jezdítka Segway zmizi z pražských chodníků

Jezdítka Segway zmizi z pražských chodníků Zdroj: Profimedia.cz

Praha zatrhla segwaye. Ještě vyhnat cyklisty z chodníků!

Pražský magistrát není často možnost za něco pochválit, nyní činím výjimku: V historickém centru Prahy bude zakázáno jezdit po chodnících na jezdítcích Segway. Bylo načase, ale nestačí to. Teď ještě cyklisty.

Pražský magistrát rozhodl zakázat vjezd dvoukolových jezdítek do historického centra Prahy, kde se jezdci — většinou řízení zcela neznalí a zcela dezorientovaní turisté – pokoušeli stroj, který je přemisťoval, často bez větších úspěchů dostat pod kontrolu. Tato skutečnost způsobila, že my, pražští chodci, jsme si při spatření jezdítkáře v pohybu navykli uhýbat ke zdem, případně stoupat na nejbližší schody, aby nás ten blbec nepřejel. Nyní se konečně magistrát spolu s Prahou 1 — kde bylo tradičně vidět drandilů nejvíc — rozhodl tyhle splašené kamikaze z chodníků vyhnat a jízdu na jezdítku po chodníku zatrhnout.

Je to chvályhodný krok, magistrátu děkuji, ovšem zákaz segwayů nestačí. Je to pár dní, co jsem na Bořislavce před bankou z tramvaje viděl, jak cyklista — nějaký profesionál, poslíček — na chodníku, na němž neměl vůbec co pohledávat, srazil turistku z Asie. Kolem bylo hodně lidí, kteří volali sanitku, tak jsem nevystoupil — abych nepodlehl chuti tomu cykloušovi jednu plácnout. Bezohledné, agresívní a mimořádně nebezpečné chování pražských cyklistů, kteří se s naprostou samozřejmostí pohybují po chodnících mezi chodci třeba dvacetikilometrovou rychlostí, mne štve ještě víc než segwaye. Když do vás tou dvacítkou či pětadvacítkou rozjetý cyklista narazí, máte prakticky jistotu zranění. Kola — podle předpisů i zdravého rozumu — jsou vozidla, nikoliv chodidla, proto patří do vozovky, nikoliv na chodník.

Takže prosím magistrát, aby ještě zakázal jízdu cyklistů po chodnících mimo silnice či cyklotrasy. Ohrožují bezpečnost chodců více než segwayáři, a tak je třeba zasáhnout ve prospěch slabších — chodců — i proti cyklistům. A pokuta za jízdu po chodníku by u recidivistů měla být nahrazena zabavením jízdního kola.