V politice tančím jako torpédo se síťkou na vlasy... (Michael Kocáb)

V politice tančím jako torpédo se síťkou na vlasy... (Michael Kocáb) Zdroj: Profimedia.cz

Prezidentské volby: Soupeřem Zemana bude zase jenom Zeman, Kocáb to nezmění

Když Michael Kocáb veřejně zvedne hlas, člověka napadne: Čeho všeho ještě nezůstaneme ušetřeni, my, zapřisáhlí obdivovatelé jeho rockového alba Straka v hrsti?

Posledních dvacet let nám Mistr dává jeden úder za druhým, až se ptáme: Je geniální muzikant Pražského výběru, vystupující s maskou Ropotáma (na fotografii), skutečně tentýž člověk, který každý lichý měsíc zahlcuje veřejný prostor moralistními výzvami, z nichž nesnesitelně čouhá pocit vyvolenosti, jenž spolehlivě zlikviduje každou dobře míněnou iniciativu?

Poslední jeho akcí je tzv. Kroměřížská výzva, která nabádá občany k zakládání kruhů důvěry, kde by se vybírali možní prezidentští kandidáti. Následně vznikne peloton kandidátů (tak se jmenuje i celá iniciativa). Z nich nakonec vzejde mytický Přemysl Oráč, jenž na pražském trůnu v lednu 2018 vystřídá Miloše Zemana. Amen.

Kdybychom měli shrnout poučení z minulých prezidentských voleb, pak jsou tato:

1. Média vám volby nevyhrají, i když ve společnosti navodí vyděračskou atmosféru typu „kdo nevolí Karla, je vyděděnec“. Svou tupou stádností však mají všechny předpoklady přihrát hlasy straně opačné. Normální lidi odpuzuje názorová jednostrannost a povýšenost společenských elit. V novém čísle Reflexu o tom pěkně píše politolog Petr Robejšek.

2. Svět se změnil, takže se nevrátí atmosféra minulých voleb, kdy šlo z velké části o hru symbolů a kampaně místy připomínaly pouliční happening. Volby 2018 budou prvními volbami v éře masové migrace do Evropy a skrytého rozpadu Evropské unie, což je přemění v soupeření reálných zájmů. Proto budou daleko víc politické než ty předchozí. Doporučení elit v čele s Michaelem Kocábem budou kontraproduktivní, což okamžitě pochopil Michal Horáček, jenž odmítl, že by měl s Kocábovou iniciativou cokoli společného.

3. Být antizeman není program, i když se to někomu nezdá. Kdo chce mít šanci uspět, musí z dobré poloviny zosobňovat to co Zeman (tvrdý přístup k migraci, podpora proexportní politiky), přidat ještě něco navíc (nižší věk, ženské pohlaví?) a jeho program musí být koncipován nezávisle na Zemanovi (modernizace státu?). Vzhledem k negativní fascinaci českých elit osobou současné hlavy státu to bude nad síly většiny z nich. Takže místo rozvíjení vlastních témat budou po Zemanovi střílet a střílet a on tím bude sílit a sílit.

Takže hlavním soupeřem Miloše Zemana bude zase jenom Miloš Zeman. Vzhledem k jeho nečekaným výrokům a iniciativám to vůbec není špatný soupeř.

Reflex 21/2016Reflex 21/2016|Archív