Když si příští rok na jaře koupíte třeba toho medvídka, pošlete účtenku Andreji Babišovi. A třeba vyhrajete cenu dodanou Kosteleckými uzeninami.

Když si příští rok na jaře koupíte třeba toho medvídka, pošlete účtenku Andreji Babišovi. A třeba vyhrajete cenu dodanou Kosteleckými uzeninami. Zdroj: Pixabay.com

Babiš chystá účtenkovou losovačku. Kdo se zhostí role novodobé „báby Tutovky“?

Ministr financí Andrej Babiš chce cukříkem dotlačit Čechy, aby s ním táhli basu v jeho hlavním politickém megaplánu na zavedení elektronické evidence tržeb. Ministerstvo financí proto plánuje příští rok spustit účtenkovou loterii. Šéf státní kasy věří, že když se lidem slíbí odměna, všichni se v žádání stvrzenek od obchodníků přetrhnou.

Je jasné, že Babiš bude teď všude a všem do omrzení vyprávět, že „o to mají lidé zájem“. Já sice o žádném takovém zájmu neslyšel, ale budiž. Andrej Babiš má zcela jistě své průzkumy (nejspíš na velmi omezeném vzorku lidí, kteří hodnotí něco, u čehož dosud existuje jen nápad, ale jeho provedení nikoliv) a drží prst na tepu doby. Jeho ministerstvo navíc na podzim spustí mohutnou propagační kampaň (jakápak asi budou ta šťastná média, do nichž umístí ministerstvo financí za státní peníze propagační inzeráty?), ve které všechno vysvětlí.

O možné podobě účtenkové loterie v Česku se v tuto chvíli neví vůbec nic. Například jaké budou ceny? Peníze, věcné ceny nebo třeba potraviny (například z Agrofertu)? Nebo poukázky na výlet do Čapího hnízda? Kdo bude určovat výši cen a rozhodovat, jaké ceny to budou? Kdo a kde tyto ceny bude losovat? Bude to večer v osm po zprávách ve veřejnoprávní televizi nějaká novodobá „bába Tutovka“? Kolik útržků budou moci lidé poslat? Kde se budou skladovat? Kdo bude došlé účtenky kontrolovat, že mají všechny náležitosti? Budou se přijímat e-mailem, nebo poštou? Co se hypoteticky stane, když dojde méně účtenek, než bude připravených cen (přece jen poslat dopis poštou už taky něco stojí)? Jak často se bude losovat? Bude losování trvalé, anebo se po dvou či třech losováních loterie odpíská a bude po všem?

Myslím, že se máme ještě na co těšit a podzim bude plný nečekaných překvapení. A navíc, ohání-li se ministerstvo jinými evropskými zeměmi, mělo by zmínit, jaké tam přinesla účtenková loterie „úspěchy“. Například na Slovensku přitekly do eráru navíc jen drobné, tady Babiš sní až o 18 miliardách korun.

Samotné načasování kampaně bude zvoleno velmi chytře, protože se bude částečně krýt s krajskými a senátními volbami. A právě tyto volby by mohly být i takovým malým referendem, co si lidé o tomto nápadu (už snad budou známy i jeho detaily) myslí. Letos nás čeká hodně zajímavý podzim.