Členové představenstva a dozorčí rady ČEZ zřejmě nedostanou od Babiše manažerské odměny.

Členové představenstva a dozorčí rady ČEZ zřejmě nedostanou od Babiše manažerské odměny. Zdroj: ČTK

„Škrt“ Babiš. Ani letos nedá vedení ČEZ žádné odměny. Úspory, nebo manipulace?

Členové představenstva a dozorčí rady polostátního energetického gigantu ČEZ mohou letos na odměny téměř určitě zapomenout. Ministr financí Andrej Babiš, přes jehož ministerstvo stát ovládá většinový podíl ve společnosti, navrhuje nevyplatit těmto manažerům žádné tantiémy. Naopak představenstvo navrhlo výplatu odměn výši 23 milionů korun.

Je asi zbytečné spekulovat, jak tato kočkovaná o kačky dopadne. Energetickým bossům se to zcela jistě líbit nebude, ale to je asi tak jediné, co s tím budou moci dělat (na webu společnosti se objevila suchá, leč všeříkající proklamace, že představenstvo vzalo protinávrh na vědomí). Navíc to pro ně nebude novinka, protože stejnou dietu jim Babiš naordinoval už v loňském roce.

Na celou problematiku lze nahlížet několika pohledy. Tím čtenářsky nejvděčnějším samozřejmě budou prachy. Je známo, že členové představenstva ČEZ mají dost vysoký plat a na slušnou měsíční odměnu si přijdou i členové dozorčí rady. Tak co chtějí více? Někteří členové dozorčí rady v ní dokonce zastupují stát a mají jinou placenou funkci, tak proč by ještě měli pobírat tantiémy ze zisku?

Na druhou stranu však nesmíme zapomínat, že i přes loňský pokles je ČEZ stále vysoce ziskovou firmou. Čistý zisk skupiny loni činil 20,5 miliardy korun. V soukromých firmách by při těchto číslech manažeři sahali po mnohem větších odměnách. Zisk firmy spoluutváří i rozhodnutí manažerů, a pokud je firma v zisku, tak by podle toho měli být oceněni, aby neutekli jinam.

Třetí rozměr je ryze politický. Návrh nevyplatit odměny je dalším krokem Andreje Babiše k politickému a mocenskému ovládnutí této společnosti. Tím, že manažerům nepošle všimné, je znechutí a nechává i zároveň vycukat. Protože pokud někdo z nich začne brblat, nechá ho prostřednictvím výkonu svých akcionářských práv odvolat a nasadí tam svoje lidi. Těm třeba za rok taky nedá odměny, ale vykrmí si je (nebo už vykrmil) jinak a oni pak mají důvod mu být vděční. 

Podtrženo sečteno, ČEZ ušetří pár milionů, z nichž část si erár nepochybně vytáhne na dividendách. Je před volbami a vláda potřebuje mnoho peněz na uplacení voličů všech kategorií. Takže ono je vlastně jedno, jestli tyto peníze dostanou manažeři ČEZ, nebo třeba ovocnáři či propuštění horníci v rámci sociálního bolestného. Rozdíl je ale v tom, jaké se tomu udělá PR; čím více much Babiš zabije jednou ranou, tím lépe.