Ilustrační snímek

Ilustrační snímek Zdroj: čtk

Bez Američanů bychom jako národ už neexistovali. Reflex uvítá konvoj americké armády

Už vidím, kolik nadávek se na nás za tuhle akci snese. Ale berem to - protože bereme Ameriku i s jejími chybami, fandíme Američanům a jsme si vědomi, že jim vděčíme za samotnou existenci naší republiky. Tak je chceme přivítat.

Roman Joch kdysi napsal nesmrtelnou větu, že Nobelovu cenu míru by měla každoročně dostávat americká armáda. Mrzí mne, že jsem ten bonmot nevymyslel sám - ale přesto se s ním plně ztotožňuju. Americká armáda a naše členství v NATO je totiž to jediné, co nám opravdu garantujeme, že jsme a zůstaneme Evropany. Že z nás nebudou ruští mužici.

Amerika měla klíčovou roli při vzniku Československa v roce 1918, bez Ameriky bychom neměli samostatný stát. Amerika měla klíčovou roli - vedle Sovětského Svazu a Británie - při porážce Hitlera v roce 1945, bez Ameriky a spojenců bychom jako národ už dnes neexistovali. A konečně Amerika v osmdesátých letech uzbrojila Sovětský svaz do té míry, že se jeho impérium rozpadlo a my získali samostatnost. Díky Americe již potřetí.

Když tu byl nedávno prezident komunistické Číny, největší haló kolem jeho návštěvy neudělala vláda, ale občané - především Česko-čínská obchodní komora, která ověsila Prahu čínskými vlajkami a zaplatila za to jako za normální reklamu. Když tu byli nedávno Noční vlci, nevítala je vláda, ale občané. Možná dvě či tři stovky proputinovsky orientovaných Čechů a zde usedlých Rusů je u Olšanských hřbitovů zasypalo šeříky, jako by nás osvobozovali. Tak to se sakra my, co u nás vidíme raději než Noční vlky a čínské obchodníky americké vojáky, na nic nezmůžeme?

A tak jsme se my, kluci, a holky, co spolu děláme Reflex, rozhodli, že půjdeme uvítat Američany, americkou armádu. Gesto má rozměr dejme tomu zahraničně politický - jsme jim vděční, že tu jsou - tak vnitropolitický. Chceme ukázat, že masovou podporu u nás nemá ani Putin, ani čínští komunisté, ale Amerika. Země svobody a demokracie, země, se kterými nás pojí kulturní i spojenecké svazky a země, která je pilířem euroatlantického okruhu, do kterého chceme patřit. Země, kterou bereme i s jejími chybami. Jsme Evropani, ne mužici, z velké části díky Američanům. Tak je pojďme přivítat alespoń v trochu větším počtu, než vítali ruští švábi Noční vlky. Podrobnosti demonstrace Reflexu, kterou jsem v pátek řádně nahlásili na sebe jako fyzické osoby spolu s Danem Hrubým, najdete na facebooku události.

Čím víc totiž bude v České republice pokojně projíždějících amerických tanků, tím je menší pravděpodobnost, že nám tu budou drandit a střílet tanky ruské.