Norbert Hofer

Norbert Hofer Zdroj: Facebook

Rakousko míří k prezidentské senzaci: Průzkumy hovoří pro uhlazeného antiislamistu Hofera

„Islám u nás nemá místo a vláda musí přijmout tvrdší azylové zákony,“ tvrdil v prezidentské kampani kandidát Svobodné strany Rakouska Norbert Hofer. Tím uspokojil pravici. Ale ukojil i levici. Sociálně slabým a nemocným chce pomáhat a hlavně je proti plánované dohodě o plné liberalizaci obchodu a investic mezi EU a Spojenými státy (TTIP). Výsledek? Průzkumy hovoří o tom, že Hofer by měl v neděli senzačně vyhrát i druhé kolo voleb.

Pokud by Norbert Hofer o víkendu skutečně vyhrál, zásadně by narušil dělbu moci mezi rakouskými socialisty a lidovci fungující už od roku 1945. Průzkumy z minulého týdne hovoří pro něj.

Ve středu 11. května byl zveřejněn průzkum agentury MindTake Research pro soukromý kanál Servus TV. Z těch, kteří chtějí jít k volbám, si Hofera vybralo 52,3 procenta a jeho protikandidáta Alexandra Van der Bellena ze Strany zelených 47 procent lidí. O den později přišel s průzkumem respektovaný Gallup/Österreich, jenž Hoferovi odhadoval 53 procent.

U průzkumů se ještě zastavme, protože před prvním kolem voleb téměř všechny, po několik měsíců, ukazovaly, že Norbert Hofer dostane mezi 20 až 24 procenty. Skutečnost ovšem byla radikálně rozdílná – získal 35,1 procenta. A jediný, kdo se v tomto trefil, byla právě agentura MindTake Research, která mu i teď předpovídá vítězství.  

Svobodná strana Rakouska je přitom podle většiny českých a evropských médií označována jako „populistická“ a někdy dokonce „extrémistická“. Proč má přesto Hofer šanci u našich sousedů vyhrát?

Je daleko mladší (je mu 45 let) než jeho protikandidát, respektovaný ekonom der Bellen (72 let). Podle mnoha Rakušanů je zelený politik na funkci už příliš starý. Právě proto Hofera podporuje především aktivní generace ve věku od třiceti do pětapadesáti let.  

Hofer je také určitým protikladem svého stranického šéfa Heinze-Christiana Stracheho. Právě Hofer hodně tlačil na to, aby strana opustila příliš radikální rétoriku, vyhýbala se rasistickým a xenofobním názorům a především se soustředila na problémy střední třídy.

Nastavil tím nový trend ve straně, umně zabalil různé výhrady do umírněné rétoriky a vystupuje v diskusích s klidem a přehledem. Přitom tvrdí dál, že „islám do rakouské kultury nepatří“, že se musí změnit rakouské azylové zákony kvůli velkému množství uprchlíků a že „Rakousko je na prvním místě“. Všimněte si - v době rozkolísané Evropy hovoří vždy o něčem „rakouském“.

Hofer se současně trefil do nálad veřejnosti v případě migrační krize. Loni relativně malé Rakousko přijalo přes 90 tisíc uprchlíků, letos chce vláda snížit počet na 37 500 lidí. Důvodem jsou vysoké finanční náklady a tím pádem i obavy z rozbourání velmi štědrého sociálního systému. Proti menšímu počtu uprchlíků jsou – zelení. To jejich kandidátovi der Bellenovi nepomáhá.    

Kromě jiného je Hofer i dalším pokračovatelem tradice Svobodných, kteří rozbíjejí letitý blok lidovců a socialistů. Tyto dvě tradiční strany obsadily prakticky všechny důležité posty v zemi, a to nejenom v politice, ale také v byznyse, školství, finančnictví a dalších odvětvích. Lidově řečeno – Rakušané už toho mají plné zuby. Ani jeden zástupce dvou vládnoucích stran dokonce ani nepostoupil do druhého kola prezidentských voleb. Byl to historický výprask.

Masy také slyší na Hoferovo heslo „nedotčený, čestný, dobrý“. A skandály se mu většinou skutečně zatím vyhnuly.

Protože mezi Rakušany není ve velké oblibě ani EU (spíše se dá říci, že jsou k ní ostražitější než jiné evropské národy), tak Hoferův obdiv k britské premiérce Margaret Thatcherové také vyhovuje.

V době, kdy se nejistým světem i Rakouskem lehce šíří nejrůznější spekulace a konspirační teorie, voličům ani nevadí, že je Hofer zastáncem legálního držení zbraní. Sám vlastní pistoli Glock. Jistě, jistě, je to rakouský výrobek.

Norbert Hofer zcela jasně zapadá i do rozšířených rakouských maloměšťáckých představ, jak má vypadat spořádaný občan. Vždy dobře oblečený, pečlivě ošetřený zevnějšek, uhlazené vystupování, pochází ze středostavovské rodiny, na rozdíl od jiných sloužil vlasti rok v armádě, má vysokou školu a získal titul leteckého inženýra. Bez titulu nejste v dobré rakouské společnosti nikdo, na to pamatujte.

Je rovněž na první pohled moderní, protože je velmi zaníceným uživatelem sociálních sítí.

Navíc s ním dokážou lidi i soucítit, protože používá při chůzi hůlku. Těžce si poranil páteř, když v horách spadl se svým kluzákem. Léčil se šest měsíců, ale nakonec zranění překonal.

V prvním kole prezidentských voleb získal Hofer překvapivě 35,1 procenta hlasů a s velkou převahou postoupil dál. Má velké šance, že se poměrně senzačně stane v neděli novým prezidentem Rakouské republiky.