Milan Kubek, předseda Lékařské komory ČR.

Milan Kubek, předseda Lékařské komory ČR. Zdroj: Lékařská komora ČR

Kdo nabídne lékaři Kubkovi politické křeslo dřív? Sobotka, anebo Babiš?

Lékaři, přesněji jejich komora v čele s Milanem Kubkem, mají přidání peněz už jistojistě v kapse. Podařil se jim pěkný kousek: Bohuslav Sobotka a Andrej Babiš, šéfové dvou nejsilnějších - a konkurenčních - stran, se přetahují o jejich přízeň. V takové situaci nemohou odejít s prázdnou.

Ministr financí Babiš po počátečním hudrování na černé díry v bílém resortu vyměkl. Zdravotníky z nehospodárnosti vyvinil v ten okamžik, kdy pochopil jejich zřejmý vliv na podzimní volební výsledek - za všechno špatné může už jen ministr Němeček (ČSSD) a „systém“. Přece nenechá slíznout bílou volební smetanu svému rivalovi?! Kubkova komora hodlá totiž nátlakovou akci vygradovat před krajskými volbami, přičemž lékaři mohou s výsledky zamíchat, patří přece k místním autoritám. Rozhněvat si je nechce nikdo, po špičkách kolem nich našlapuje i pravicová opozice. I proto se Sobotka s Babišem trumfují, kdo z nich navštíví při svých spanilých jízdách víc nemocnic v republice.

Právě probíhá jedna z mnoha bitviček mezi oběma lídry. Babiš nepřišel minulý týden na jednání o evropských dotacích, místo toho rozdával na Karlovarsku volební koblihy, sešel se s lékaři v sokolovské nemocnici, kde se i v bílém plášti vyfotil. Jak uvedl server aktuálně.cz, premiér napsal Babišovi dopis, v němž mu vytkl nepřítomnost na jednání. Babiš vzkázal, že má důležitější věci na práci než sedět na poradách. Přeloženo do politické řeči: „Co ty mě můžeš, Slávku? Nic! Volby na podzim jsou důležité a ty sněmovní příští rok ještě důležitější – tam si to definitivně rozdáme, kdo s koho, kdo z nás dvou bude tím opravdickým premiérem!“

A jak už to bývá, když se dva perou, třetí – Kubek – se směje. Ještě chvíli a Rathův nástupce v čele lékařské lobby má v kapse nejen každoroční zvyšování platů o deset procent, nejen pravidelnou valorizaci zdravotního pojištění státu za děti, důchodce a nezaměstnané, ale i zavedení platových tabulek do všech nemocnic včetně těch soukromých a pravomoc ČLK postihovat nemocnice, pokud nebudou mít dost zdravotníků.

Ano, není nad to vědět, kde jsou slabiny účastníků u jednacího stolu. Je jen otázkou času, kdy Milanu Kubkovi buď Babiš, anebo Sobotka nabídnou nějaké politické angažmá – jako to udělal svého času premiér Jiří Paroubek, když potřeboval zpacifikovat vzpurného šéfa lékařské komory Davida Ratha. Udělal z něj rovnou ministra.