Policejní pyrotechnik

Policejní pyrotechnik Zdroj: Policie

Parlament by měl výrazně zvýšit tresty za hlášení bomb

Trestní zákon samozřejmě na podobnou skutkovou podstatu pamatuje, ovšem v praxi když nějakého anonyma chytnou, tak je za katrem jen chvíli. To by se mělo změnit - včerejší anonymní hlášení bomb ochromilo půl republiky.

Jistě jste v úterý zaznamenali, že v Praze, Plzni a dalších městech anonymy oznámily bombu - na nádražích a na úřadech. Mluvil jsem s kolegyní, která přijížděla vlakem z Moravy, a když mi líčila, jaké komplikace přinášelo dostat se v Praze z vlaku a z nádraží, byl jsem naštvanej i za ní. Přitom podobně zpruzených lidí byly desetitisíce, a zpruzených profesionálů stovky: policistů, hasičů, policejních pyrotechniků, zdravotníků, nádražáků, kteří k tomu falešnému poplachu museli vyjet či jej nějak řešit. A další tisíce úředníků kvůli poplachu evakuovali z pracoviště. Podle posledních informací je podezřelý již policii znám. Co mu ale hrozí? Nic moc.

V roce 2003 udělil soud mladíkovi z Odoleny Vody tři roky vězení za hlášení bomby na letišti.

Rok podmínku v roce 2006 dostal vysokoškolský pedagog za to, že pohrozil letišti bombou.

V roce 2010 dostal rok a deset měsíců ve vězení muž středního věku, který třikrát nahlásil bombu na soudu.

A konečně loni dostal šest roků padesátiletý muž z Brna. Loni v listopadu několikrát oznámil uložení bomby v havlíčkobrodské nemocnici.

Soudy pomalu přitvrzují, ale podle počtu hlášených bomb či otrav jídel v restauracích to nestačí. Proto bych celkem uvítal, kdyby poslanci urychleně v tomto bodě novelizovali trestní zákon a zavedli trestný čin „předstírání teroristického útoku“ se sazbou mezi deseti a patnácti lety. Stačilo by, aby padly dva tři první takto tvrdé tresty, a bombových vtipálků by výrazně ubylo.