Reflex důstojně přivítal Noční vlky

Reflex důstojně přivítal Noční vlky Zdroj: Ondřej Szollos

Reflex důstojně přivítal Noční vlky
Reflex důstojně přivítal Noční vlky
Reflex důstojně přivítal Noční vlky
Reflex důstojně přivítal Noční vlky
Noční vlci v Praze
8
Fotogalerie

Noční vlci a neschopní novináři aneb Jak poznat zapařenou pr**l

Jsem novinář, ale v souvislosti s mým vítáním Nočních vlků jsem se na chvíli dostal na druhou stranu barikády, do pozice člověka, o kterém píšou. A fakt jsem nestačil koukat, co všechno dokáže český novinář nevidět.

Ruská Putinova propaganda se nemá úředně zakazovat - to demokracii nesluší - ale je na místě ji důrazně občansky zesměšňovat. Proto jsem do performance rozpracoval známou tezi, že v kožených motorkářských kalhotech se, zvláště ve vedru, snadno zapaří zadek. A skutečnost, že, jak pravděpodobně v Rusku nevědí, se v českém slangu nazývá zapařená řiť slůvkem vlk. I vyrazil jsem k olšanským hřbitovům s transparentem, na kterém bylo česky a rusky napsáno: Vlk v češtině znamená... a obrázek velké, opravdu šeredně zapařené prdele.

Když jsem ho u vchodu na hřbitov transparent rozbalil vedle staršího gentlemana v tričku Noční vlci, přečetl si jej a chvíli přemýšlel. Pak si jej přečetl ještě jednou, pak ještě chvíli přemýšlel, a pak po mě vystartoval pěstičkou jako tygr. Mně chtěl vzít transparent, fotografovi fotoaparát, a útočit přestal až v momentě, kdy slyšel, jak mobilem volám policii a ohlašuji fyzické napadení. Hlídka policie (mimochodem i jedna mimořádně půvabná policistka) přijela vzápětí, pána zklidnila, a až do konce demonstrace nás s fotografem Ondřejem tak nenápadně hlídala, abychom nedostali od shromážděných pokojných demonstrantů po držce. Děkuji.

Když jsem po demonstraci přijel domů, zjistil jsem, že náš incident s dědečkem vlčkem už zpracovala media. „Na akci dohlížely dvě desítky policistů. Řešili jediný incident, když publicista Jiří F.X. Doležal přítomné provokoval plakátem s vyobrazením holé zadnice a ptal se jich, jestli jsou placeni ruskou tajnou službou," napsaly novinky.cz. Pak bleskurychle následovaly s téměř doslovnou citací textu z novinek - bez uvedení zdroje samozřejmě - tyto servery:  idnes.cz, aktualne.cz, denik.cz, eurozpravy.cz, ceskatelevize.cz, echo24.cz a slovenský ta3.com.

Ještě bych překousl, že věc noviny prezentují jako můj incident. Ne, to nebyl můj incident, ten incident vyvolal pán reagující na můj transparent tím, že mne fyzicky napadl. Policie nepřijela kvůli mému transparentu, ale kvůli jeho fyzické agresivitě. Ale nešť - to bych kolegům ještě prominul, jde jen o drobnou nepřesnost. Doslova šokující však je, že nikdo z kolegů novinářů nenapsal, že ta zadnice na mém transparentu byla zapařená, že to byl vlk. Takže přesto, že „událost“ prošla všemi klíčovými českými deníky, nikde se neobtěžovali zamyslet, proč jsem tu zadel měl na transparentu. A kdyby je to nenapadlo samotné - stačilo vytočit mé veřejně dostupné číslo a zeptat se mě, co to mělo znamenat. Nikdo to neudělal, nikdo se neobtěžoval položit dotaz, jen mechanicky bez hledání jakéhokoliv kontextu přepsali tu nejviditelnější informaci - holý zadek na transparentu - a nikoho z nich nenapadlo zmínit, že ten zadek byl zapařený. Merito věci - vlk rovná se zapařená řiť - pánům kolegům zůstalo v úplnosti utajeno, byť temně rudá zapařenost zadku na mém transparentu byla do očí bijící.

A tak si říkám - nemá ten Zeman při svém nactiutrhačném hodnocení českých novinářů vlastně pravdu, když si nevšimnou ani zapařené prdele?