Euro - ilustrační foto

Euro - ilustrační foto Zdroj: Pixabay

Nehoráznost z Bruselu: Budem platit pokuty za odmítnuté uprchlíky?

Některá řešení navrhovaná Evropskou komisí jsou evidentně proti zdravému rozumu a je povinností národních vlád je odmítnout. Poslední bruselská nehoráznost mají být sedmimiliónové pokuty za každého odmítnutého uprchlíka.

Evropská komise přišla s nápadem, který se už opravdu nedá chápat jinak než jako výzva k trestání neposlušných zemí.  Ty země, které se nechtějí účastnit přerozdělování uprchlíků v rámci evropských kvót, by se měly z povinnosti ubytovávat Merkelovou pozvané imigranty mít možnost vyplatit. Má jít o nový mechanismus, který by nahradil Německem jednostranně zrušené dohody z Dublinu. Nyní by za každého odmítnutého uprchlíka měla naše země do Bruselu zaplatit sedm milionů korun. Zpráva byla hlavní senzací Událostí ČT1 i Událostí, komentářů. Přesto nikdo dost hlasitě neřekl, že jde o nepřijatelnou buzeraci.

Hlavní podíl na loňském, a částečně i letošním migračním toku z Blízkého Východu a (především) severní Afriky, vinu na jeho intenzitě, nese memetická infekce vyvolaná Angelou Merkelovou. Mem „v Německu na nás čekají s otevřenou náručí a postarají se o nás“ vytvořila ona jednostranným zrušením dublinských protokolů. Když však vlnu přestalo Německo a další pro imigranty cílové západoevropské země zvládat, vynořila se idea kvót - totiž že běžence, které pozvali Němci, budeme ubytovávat v Česku. Idea zkrachovala na tom, že uprchlíci jdou za německou životní úrovní, nezajímá je pobyt v nějakém Česku, o kterém nikdy neslyšeli, a v rámci Schengenu nejsme ani ty uprchlíky, které bychom přesídlili násilně, schopni v určené zemi udržet. Druhým důvodem krachu ideje byl odpor vlnou nepostižených států - především zemí Visegrádu - migranty z Německa či Řecka přijímat.

Nyní chce Brusel tyto neposlušné země pokutovat, a z Němci vyvolaného problému by se měly vlády visegrádské čtyřky vyplácet. Jde o jednoznačné vydírání, nátlak a neomluvitelné vměšování. My nejsme pro uprchlíky cílovou zemí, k nám nechtějí. My se aktivně podílíme na snahách a pomoci zastavit běžence v uprchlických táborech blízko míst konfliktů, před kterými prchají, pomáháme jim. Ale nechceme to dělat u nás. My jsme nevytvořili memetickou infekci vítající Evropy, která sem migranty přivedla. Proto je nepřijatelné, abychom se měli jakkoliv vykupovat z toho, že nechceme nést odpovědnost za uprchlíky, kteří k nám nechtějí a které přivedla do Evropy tradiční německá pohostinnost. Je doslova morální povinností naší vlády, aby se tomuto diskriminačnímu nápadu Evropské komise co nejhlasitěji postavila.