S tím bojem proti islámu je to nějak zašmodrchané.

S tím bojem proti islámu je to nějak zašmodrchané. Zdroj: Blok proti islámu

AfD.
Martin Konvička
S tím bojem proti islámu je to nějak zašmodrchané.
3
Fotogalerie

Alternativa pro Německo a Konvička muslimy nezastaví, ale zradikalizují

Německá strana Alternativa pro Německo (AfD) na sněmu vydala manifest, v němž vyzývá k zákazu mešit, svolávání k modlitbám muezziny apod. Z původně euroskeptické strany se stává stále více stranou protimuslimskou a není se čemu divit, že k ní vzhlíží i přední čeští odpůrci islámu jako Martin Konvička či Tomio Okamura. Jenže politika AfD v Německu i některých odpůrců islámu v Česku může mít z dlouhodobého hlediska velice špatný dopad.

Jako bývalý muslim a dlouholetý odpůrce přistěhovalectví muslimů do České republiky nevidím problém v tom, že AfD či Konvička jsou proti islámu, ale vidím jej v tom, že jejich politický program přímo hlásá nejen odpor proti islámu, ale i omezování občanských práv muslimů, a to na základě kolektivní viny.

Mnozí naši spoluobčané si ještě pamatují, jak za dob komunistické diktatury byla podobná kolektivní represe zaměřena na křesťany, hlavně katolíky, a jak to naopak křesťany posilovalo a činilo to z nich obdivovaný symbol odporu proti režimu. Něco podobného se může stát i v případě plošných represí vůči muslimům. Mezi radikálními muslimy se již objevují tendence získávat si přízeň obyvatelstva prezentací sebe samých jako „spravedlivých“, pronásledovaných režimem jen kvůli vyznání.

Bohužel se ukazuje, že AfD i mnozí čeští odpůrci islámu žiji mimo realitu. Nevnímají rozdíl mezi ortodoxním islámem údajně ustanoveným Mohamedem, který je opravdu v mnoha oblastech neslučitelný s naší společností a zákony, a jinými interpretacemi islámu vytvořenými muslimy v průběhu historie.

Pokud někdo chce zakázat islám kvůli obsahu koránu, tak bude muset zakázat i judaismus, protože Starý zákon obsahuje stejné násilné pasáže. Jenže židé nejsou pro německou nebo českou společnost problém, což je dáno tím, že jejich interpretace Starého zákona je dnes v souladu s naší společností a zákony.

Byť bych jako křesťan byl rád, aby muslimové opustili islám, tak jsem realista a vím, že mnozí u své víry zůstanou. Proto je pro nás důležité, aby se muslimové drželi evropského výkladu islámu a provedli novou interpretaci islámu, tak jako židé vytvářeli svou výkladovou tradici. Vím, že v podmínkách islámské teologie to není jednoduché a je to složitý a bolestný proces, ale právě deklarovaná politika AfD či Konvičky tomuto procesu vůbec nepřeje. Naopak vhání reformní muslimy do jednoho šiku s těmi ortodoxními.

Například v Německu žijí statisíce muslimů různých umírněných proudů islámu, kteří jsou v muslimském světě vystavení represím a útlaku, protože odmítají násilné interpretace koránu. Jde třeba o celkem vlažné Alevity v Turecku či pacifistické Ahmadijce. V Polsku zase žije několik tisíc původních polsko-tatarských muslimů, a to již několik staletí. Polska armáda měla dokonce do II. světové války v armádě i muslimské duchovní.

Aby se ovšem u nás či v Německu vytvořil mezi našimi muslimskými komunitami umírněný výklad islámu, tak potřebujeme nejen rozumné a odpovědné politiky, ale také zastaveni masového přílivu muslimských přistěhovalců. Jinak se nikdy nepodaří nastartovat asimilaci již zde žijících muslimů a naopak bude stále více docházet k asimilaci původní společnosti do nějaké hybridní nové kultury s dominujícími zvyky přistěhovalců. To je jedna z mála věcí, na kterých se s AfD a Konvičkou shodnu – masové přistěhovalectví muslimů nesvědčí ani nám, ani zde žijícím muslimům.