Jiří Dientsbier

Jiří Dientsbier Zdroj: Peter Vilgus , CC BY-SA 3.0

Proč Dienstbier nevidí nenávist zleva?

V den, kdy byla vznesena obžaloba ve věci nejvážnějšího chystaného zločinu z nenávisti u nás, byl v televizi pan ministr pro lidská práva. V diskusi o zločinech z nenávisti ten nejaktuálnější ani jednou nezmínil. Pokud jde nenávist zleva, tak ji sluníčkáři prostě nevidí.

Pondělní Události, komentáře potvrdily v Česku panující stav: Pokud jste extremista, tak můžete být úplně v pohodě, ovšem jen tehdy, když jste extremista levicový. V takovém případě však máte jistotu, že pokud vás nebudou sluníčkáři rovnou podporovat, tak alespoň vaše zločiny z nenávisti s chutí přehlédnou.

Jako host hlavního večerního zpravodajského pořadu České televize zasedl do křesla ministr, který má zločiny z nenávisti jaksi v kompetenci. Ministr pro lidská práva Jiří Dienstbier. Já se pohodlně položil na gauč s blokem u ruky a čekal, co z něj k pondělní klíčové události na tuzemské extremistické scéně vypadne.

Státní zástupce ten den obžaloval pět extremistů ze Sítě revolučních buněk. To je ten subjekt, který terorizuje restauraci Řízkárna a o kterém jsme už v Reflexu i zde na serveru psali. Tři z nich obvinil je z přípravy teroristického útoku a dva z nepřekažení trestného činu. Ti o bohulibém úmyslu svých kamarádů věděli, ale nepráskli je. Trojice chystala teroristický útok zápalnými lahvemi na vlak vezoucí vojenský materiál. Na frekventované železniční trati z Prahy do Plzně chtěli zaútočit zápalnými lahvemi někde mezi Radotínem a Berounem.

Těm třem, kteří chtěli teroristický útok provést, hrozí od dvanácti let po trest výjimečný - doživotí, i když výjimečný trest je nepravděpodobný. K útoku nedošlo. Každopádně ale jde o vůbec nejzávažnější případ zločinu z nenávisti, který se u nás v posledních letech vyskytl. Útok na vlak samozřejmě ohrozí na životech více lidí - takže v podstatě v našem případě jde o pokus vícenásobné vraždy z nenávisti. Proto jsem samozřejmě chápal Dientstbierovo vystoupení jako reakci na ten den vznešenou obžalobu.

A sklaplo mi. Pořad byl o tom, jak náckové postříkali sprejem protiimigrantskými hesly a hákovými kříži Hate Free Zone. A o protiimigrantských náladách. Jde samomozřejmě o velmi důležité věci, nastříkat hákáč na zeď je napřeshubu. Ale ve srovnání s přípravou mnohonásobné vraždy, z jaké jsou čerstvě obžalováni ultralevičáci, jde o protiprávní jednání velmi malé společenské nebezpečnosti. Jak praxe ukázala, hned naběhnou Krnáčová s Ferim a hadrama a barvu odstraní.

V pondělí padla obžaloba z přípravy ultralevicového teroristického útoku z nenávisti. Krnáčová nešla nikam, Feri tamtéž, a vrchní státní sluníčkář Jiří Dienstbier, který byl v televizi hovořit o zločinech z nenávisti, vůbec ten v pondělí obžalobou aktualizovaný útok na vlak nezmínil. Prostě - pokud jste ultralevicový terorista, máte u naší současné věrchušky jistotu, že vás ze zločinů z nenávisti nikdo nebude ani podezírat. Třídní boj je zjevně v očích soudruha Dienstbiera plně omluvitelný.