Pár stovek to bude.

Pár stovek to bude. Zdroj: Oskar Exner/Praha.eu

Odtah v Ostravě.
Pokuta za parkování.
Blokové čištění.
Pokuta (ilustrační foto).
Blokové čištění je strašákem řidičů.
6
Fotogalerie

Odtahy při jarním čištění vozovky. Jak se bránit a co platit?

Blíží se jarní čištění silnic a s ním spojené starosti pro motoristy. Může si město či obec účtovat za odtah a parkování zapomenutého auta, když bránící vyčištění zimní špíny z vozovky? Musí řidič platit, i když byl na služební cestě či dovolené a o čištění nevěděl? Přinášíme aktuální právní pohled na věc.

Povinnost uvolnit ulici, aby mohla být vyčištěna, platí pro každého. Obec zpravidla dopředu svůj plán čištění zveřejňuje na svém webu a také je k dispozici na úřední nástěnce. Konkrétní povinnost pak vzniká na základě klasických dopravních značek, které v určitých datech zakazují parkování na konkrétním místě. Musejí být rozmístěny sedm dní dopředu. Majitel silnice pak může kvůli jejímu čištění překážku nechat odstranit, tedy auto odtáhnout.


Někteří motoristé v poslední době zkouší vynalézavé triky, jak jakémukoliv odtahu předejít. Například viditelně na přední sklo umístí papírový šálek s kávou z běžného, který vypadá, že při manipulaci s vozem poničí drahé kožené sedačky. Tento trik však již příliš nefunguje. Odtahovací služba se nebezpečí náhrady škody nebojí. Mistři v odtahování kávu nerozlijí, i kdyby byla skutečně plná. Ti méně zkušení se pak vymluví, že už to tak bylo, když přijeli.

Jediným trikem, který skutečně funguje, je domluva dvou řidičů, kteří zaparkují tak těsně kolem sebe, že není možné ani jedno auto „nabrat“.  To je však poměrně nepraktické.

Jaký postih hrozí za zapomenuté auto?

Před lety bylo běžnou praxí, že majitelé odtažených vozů platili nejen odtah, ale i parkovné na „záchytném‘“ parkovišti, kde si auto museli sami vyzvednout, jako při běžném odtahu po porušení zákazu zastavení. Ale taková praxe již není několik let možná.

Nejvyšší soud rozhodoval v kauze ženy z České Lípy, která měla za odtaženou Škodu 120, zadržovanou dva roky na parkovišti, zaplatit cca 130 tisíc korun. Nejvyšší soud změnil judikaturu nižších soudů a rozhodl, že obce mají právo auto zadržet jen po dobu, kdy existuje veřejný zájem – tedy po dobu skutečného čištění dané silnice. Pak musí vozidlo vrátit zpět.


Vlastník silnice tak nesmí po majiteli „zapomenutého“ auta chtít parkovné, ale může požadovat náhradu za samotný odtah.

Musím platit, i když jsem byl na dovolené?
 

Co když ale vůbec o čištění silnice majitel neví? Zaparkoval dlouho před tím, než byly mobilní značky upozorňující na čištění rozmístěny a odjel do zahraničí. Přesto musí platit za odtah?

Takovým případem se před časem zabýval ústavní soud. Stěžovatel pečlivě doložil, že byl v době čištění na Sardinii na dovolené a pak ještě 14 dní nedobrovolně, jelikož musel nechat opravit pokažené (jiné) auto. Majitel odtaženého vozu tehdy tvrdil, že o čištění ulice dopředu nevěděl. Příslušné značky a oznámení o čištění městská část rozmístila až v době jeho pobytu v zahraničí. O oznámení na úřední desce příslušné městské části Praha 5 rovněž netušil.

Ústavní soud to však rozhodl šalamounsky. Ústavní stížnost odmítl jako zjevně neopodstatněnou, protože šlo jen o 1400,- Kč za odtah, což je podle soudu bagatelní. Věcně to tedy vůbec nepřezkoumal, a tak je možné daný poplatek zatím pořád vybírat.

Některá města v takových případech peníze za odtah vrací dobrovolně. Musí však být skutečně prokázán důvod, proč se majitel vozidla o čištění nedozvěděl. Jde většinou právě o dovolenou či nemoc, případně jinou obdobnou událost.

Auto je zkrátka vhodné občas zkontrolovat, zejména  v centrech měst, kde hrozí i jiné akce než úklidy. Maratonci či filmaři váš vůz také neradi přeskakují. Na druhou stranu, obec ho musí vrátit na místo a nikdy neplaťte víc než jen za oprávněný odtah.

Autor je právník, VŠ pedagog a provozovatel webu Dostupný advokát.