Kostel - ilustrační foto

Kostel - ilustrační foto Zdroj: Profimedia

Zdanění církevních restitucí je krádež

Vláda včera nepodpořila návrh KSČM na zdanění církevních restitucí. Alespoň že tak. Je ale děsivé, že kromě komunistů se takovou iniciativou vážně zabývají i jiné strany - byť jde o partaje s exkomunisty v čele.

Představme si to samé, co teď komunisté a exkomunisté z ANO navrhují církvi, na vlastní kůži. A na něčem snadno představitelném - třeba na autu. Které si koupíte, zaparkujete před domem, a které vám následně ukradnou. Naše čacká policie však pachatele dopadne i s vaším ukradeným miláčkem a vrátí vám ho. No a jak si to své vlastní ukradené auto převezmete zpět, tak zaplatíte státu dvacet procent jeho ceny jako zdanění, že vám to auto vrátili. Blbost, že?

Přitom zcela identickou logiku má návrh komunistů podporovaný Babišem, který chce zatížit daní postupné restituční platby státu církvím, to jest - okrást církve ještě jednou, a to v sumě jedenácti miliard korun. Že by stát ty církve mohl, když už je okradl jednou za komunismu, okrást ještě jednou, a to při odškodňování té první krádeže. Zní to spíše jak z komedie Jistě, pane premiére, a je celkem pochopitelné, že takovou hovadinu předkládají komunisté. My totiž máme tendenci zapomínat, že je to strana nedemokratická a že soudruzi jsou zvyklí brát z cizího, znárodňovat. Takže kdyby za normálních poměrů nějaká partaj typu rudých soudruhů s nějakým podobným extremistickým znárodňovacím nápadem přišla, vláda by jej bez diskuse po třech minutách debaty zamítla a bylo by po ptákách. Tentokrát tomu bylo jinak. Ministr financí hlasoval pro.

Již jsem jednou psal, že se orientuje na Zemanův elektorát, burany z Bobrdovic pod Mrdníkem, kteří nemají rádi „černoprdelníky“. Není ale důležité vědět, proč to dělá. Nyní je důležité, aby ve veřejném prostoru co nejčastěji znělo: Zdanění církevních restitucí je krádež, bez ohledu na to, že ji prosazuje ministr financí!