Ústav zkoumal sousedské vztahy...

Ústav zkoumal sousedské vztahy... Zdroj: Profimedia.cz

Čechům nevadí Romové za sousedy, vyšlo sociologům z dotazníků

Zdaleka nejhoršími sousedy jsou feťáci, které by si nepřálo 88 procent Čechů, potom alkoholici a kriminálníci (tři čtvrtiny), a ještě v závěsu psychicky nemocní, s nimiž nechce sousedit 68 procent lidí. Takové zjištění přineslo Centrum pro výzkum veřejného mínění Akademie věd. Věříte mu?

Až pátí v řadě, a to s velikým propadem, jsou lidé jiné barvy pleti (vadili by 36 procentům), hned za nimi cizinci žijící v ČR. A pak po pořádku jiné náboženství, homosexuální orientace, kuřáci atd. atd.

Akademici na to mají jistě vypracované modely a metody a teorie a to všechno, ale nějak mi přijde výzkum podivný. Probíhá s tímto pokynem: „V seznamu jsou vypsány různé skupiny lidí. Můžete prosím vybrat všechny ty, které byste nechtěl mít za sousedy?“ A pak je vypsáno oněch 15 skupin, od a) až do n), v náhodném pořadí.

Jen čtyři procenta dotázaných nevybrala žádnou skupinu. Naopak, pět a více vybrala jen třetina dotázaných a deset a více pouhá čtyři procenta. Mám za to, že mnohý dotazovaný nechce připustit, že je zapšklý nesnášenlivý asociál a vadí mu dvanáct skupin z patnácti. A že tedy, aby si zachoval tvář před výzkumníky i před sebou samým, si řekne, že lidé jiné barvy pleti nejsou takové zlo jako feťáci a že by je třeba snesl. Kdybyste například zredukovali výběr na polovinu (vyřadili třeba mladé, bohaté, jiné politické přesvědčení a ještě některé…), pořád by respondentům vadilo zhruba podobné množství skupin.

Nebo kdyby se sociologové dotazovali na každou skupinu zvlášť, ať už stylem vadí-nevadí, nebo třeba na stupnici od jedné do pěti, určitě vyjdou jinačí čísla. Například když se Eurobarometr loni ptal, zda by vám bylo příjemné mít za kolegu Roma, jen 29 procent Čechů odpovědělo kladně; a 27 procent v případě kolegy muslima.

P.S.: Legrační je, že bohatí sousedé vadí Čechům víc než chudí.