Donald Trump

Donald Trump Zdroj: ČTK

Trumpův fanoušek
Trumpovi fanoušci
Trumpovi odpůrci
Asi Donalda fakt chce v Bílém domě
4
Fotogalerie

Donald Trump narazil do zdi vlastních chyb. Začíná jeho pád?

Donald Trump se sice stal na Velikonoce dědečkem, ale od té chvíle jako by jeho kampani začal docházet dech a v jeho týmu stoupala nervozita. Začátek dubna velkému Donaldovi opravdu nevyšel a vše vyvrcholilo jednoznačnou porážkou v úterních primárkách ve státě Wisconsin. Přitom jen málokdo může tvrdit, že tento stát nabízí vhodné podmínky pro nakonec vítězného senátora Teda Cruze. Právě naopak, žije zde jen málo religiózních konzervativců, o to více starších bílých Američanů především z nižších vrstev, tedy terén ideální právě pro newyorského byznysmena.

Jenže Trump v posledních dnech kupí chybu na chybu. Vše zahájilo obvinění šéfa jeho volební kampaně Coreyho Lewandovského floridským prokurátorem za ublížení na zdraví jedné z novinářek. Trump obvinění zlehčoval a tvrdil, že se nic nestalo. Následná videonahrávka ukázala, že se sice nejednalo o brutální fyzické napadení, ale zároveň potvrdila, že Lewandovski skutečně novinářku velice hrubým způsobem odtáhl a způsobil jí modřiny na rukou. Rozhodně se nejednalo o chování gentlemana a Trumpovo zastání Lewandovského vyvolalo odpor u většiny amerických žen.

Trumpově popularitě u něžného pohlaví nepřidalo ani zveřejnění paralelních fotografií své mladé manželky a modelky Melanie a manželky senátora Cruze Heidi na Twitteru v nepříliš atraktivní podobě pod titulkem „Kdo bude lepší první dámou USA?“. Američané jsou na hodnocení žen jen na základě jejich vzhledu hodně alergičtí a tato Trumpova část jeho kampaně byla vnímána jako velká chyba.

Donald Trump vše dorazil v následujícím televizním interview s levicovým moderátorem Chrisem Matthewsem, při němž Trump začal tvrdit, že pokud by bylo v USA zakázáno umělé ukončení těhotenství, tak by pro ženy, které by interrupci podstoupily, měl následovat trest. Tento svůj názor se Trump sice ještě následující noc pomocí dvou prohlášení snažil zmírnit či odvolat. Tvrdil, že se jednalo o přeřeknutí, ale skandál byl na světě a odmítavé reakce od ženských organizací, ostatních kandidátů, ale i většiny konzervativců následovaly okamžitě.

Totiž s názorem, že v případě nelegálnosti interrupcí by za potraty měly být trestány samotné ženy, nesouhlasí ani sami odpůrci interrupcí. Ti tvrdí, že následky za porušení zákona v případě zákazu potratů by měl nést doktor, jenž interrupci provádí, nikoli žena, na niž má být pohlíženo jako na oběť. Trumpova popularita u žen klesla na historické minimum, průzkum CNN z minulého týdne ukazuje, že negativní názor na Donalda Trumpa dnes má 73 % amerických voliček.

Komplikované Trumpovo vysvětlování, jak to přesně s potrestáním žen za potraty myslel, navíc potvrdilo rozšířený názor mezi konzervativními republikány, že Trump necítí jako oni, že své názory jen přizpůsobuje a že se mu prostě nedá věřit.

Navíc v době nedávného summitu za jaderné odzbrojení se Trump vyjádřil, že pro USA je velmi drahé chránit Japonsko a Korejskou republiku před Severní Koreou a jejím jaderným Kimem III. a že by obě země měly uvažovat samy o získání jaderných zbraní. Tím Trump popřel americkou zahraničněpolitickou pozici posledních 60 let, kdy USA opakovaně, a to za republikánských i demokratických prezidentů, usilovaly o nešíření jaderných zbraní. Na země, které se snažily o nukleární vyzbrojení, pak uvalovaly sankce (Írán, Pákistán, Indie). Tímto svým postojem Trump opět potvrdil, že rychleji mluví, než myslí, že v oblasti zahraniční politiky má výrazné mezery a že některé jeho názory prostě nelze brát vážně. To navíc v době, kdy se zvyšuje nebezpečí terorismu, nevyvolává důvěru ani u voličů.

Političtí odborníci čekají na konec Trumpovy kampaně de facto od jejího začátku. Realitní magnát však svým kritikům vždy ukázal, že jeho podpora je reálná. Svým žoviálním a přímočarým vystupováním a ochotou říci veřejně věci, jež si ostatní jen myslí, se přesně trefil do nálady velké části republikánského voličstva. Nyní se však zdá, že skutečně dochází ke zlomu. Jeho podpora v primárkách nikdy nepřesáhla 40 % a s tím, jak se snižuje počet jeho soupeřů, tím stále častěji Trump se senátorem Cruzem prohrává. Porážka ve Wisconsinu o 15 % je pro Trumpa opravdu varující. Proti jeho kampani navíc stojí celý republikánský establishment a nelze podceňovat ani negativní kampaň, již proti Trumpovi vede hnutí s názvem „Nikdy Trump!“. To utratilo v menším Wisconsinu na negativní reklamě dva milióny dolarů!

V úterý 19. dubna se sice volí v Trumpově domovském New Yorku a je možné, že Newyorčan využije výhody domácího prostředí, ale naděje, že by před červencovým sjezdem republikánů v Clevelandu získal Trump nadpoloviční většinu delegátů, je dnes velmi malá. Až se bude letošní primární kampaň hodnotit, budou proto mnozí politologové poukazovat na začátek dubna jako na chvíli, kdy začaly Trumpovy problémy, které ho mohou stát i republikánskou nominaci.